Wood Talk

På Paper Provinces digitala halvtimmesträffar får du lära känna spännande människor, inspireras och hämta kunskap om vad som händer inom den skogliga bioekonomin.

Ingen föranmälan krävs och seminariet är kostnadsfritt. Wood Talks sker via Zoom.

Wood Talks 2020 och 2021

15 november 2020: Samarbete leder till ökad lönsamhet

16 december 2020: Industriell träbyggnation

20 januari 2021: Lignocity och möjligheterna med lignin

24 februari 2021: 3D-print med skoglig råvara hos The Wood Region

24 mars: Så lockar vi unga till skogsindustrin

21 april: Fossilfria förpackningar

1 juni: Trendspaning i en föränderlig värld – klustrets roll idag och imorgon

23 juni: Framgångsrik tjänstefiering

Se tidigare sändingar:

 

Samarbete leder till ökad lönsamhet med Rodin Genoff

Companies that collaborate in clusters are more profitable. In the first of Paper Province’s ”Wood Talk” webinars, we learn why. We will talk to Rodin Genoff, an internationally recognized cluster development expert from Australia.

Industriell träbyggnation med Byggdialog och Byggpartner

Det finns många fördelar med att bygga större byggnader i trä. Inte minst för klimatets skull. Mikael Jardeby på Byggdialog och Kristian Haglund på Byggpartner berättar om framgångar och utmaningar i en bransch i stark tillväxt.

Vi hade problem med inspelningen via Zoom och ber om ursäkt för dålig upplösning och att filmen ibland innehåller enbart stillbilder.

Möjligheterna med lignin – skogens naturliga klister

Från brandskydd och smaksättare till bioplast och batterier. Ligninets användningsområde är stort vilket gör det till en viktig byggsten för att nå ett fossilfritt samhälle. Här berättar Katarina Ohlsson, chef för lignin-enheten på RISE, om lignin och om arbetet på testbädden LignoCity i Bäckhammar.

3D-printning med skoglig råvara hos The Wood Region

Tänk att kunna skriva ut vilken form som helst med en 3D-skrivare och att göra det med material från skogen. Låter det som science fiction? Det är det inte. Det pågår för fullt hos The Wood Region.

Så lockar vi unga till skogsbranschen

Inom skogsindustrin är kompetensförsörjningen ofta ett problem. Hur råder vi bot på det och får unga att söka sig till branschen? Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern, vet hur ungas vanor ser ut vad som styr framtidsvalen. Han pratar om framtidens arbetskraft inom skogsindustrin, hur ungas bild av skogsindustrin ser ut och vad företagen kan göra för att bli mer attraktiva för de unga.

Fossilfria förpackningar

Vi träffar några av företagen som driver den klimatsmarta utvecklingen av fossilfria förpackningar. Gäster är Madelene Breiling, utvecklingschef på Löfbergs och Ulrik Fauhlér, vd på Optipack, som berättar varför de målmedvetet minskar användandet av fossilbaserade förpackningsmaterial och ökar användningen av fiberbaserade material i sina verksamheter. Vi får också träffa Tom Larsson, säljchef på UMV Coating Systems.

Trendspaning i en föränderlig värld – klustrets roll idag och imorgon

Vi lyfter den omvärldsanalys och medlemsundersökning som Paper Province genomfört under våren. Vi spanar in i framtiden för att se vart klustret och branschen är på väg. Gäster är Peter Kempinsky, senior rådgivare på WSP, som håller i omvärldsanalysen och Emily Wise, forskare vid Lunds Universitet.