Moelven utmanar innovatörer att hitta hållbar förpackning för träpaneler

I strävan mot att årligen sänka koldioxidutsläppen med fem procent är Moelven först i Sverige att söka en hållbar lösning genom ett internationellt hackathon-koncept. De uppmanar nu startup-bolag, företag, forskare att föreslå en smart förpackningslösning till sina interiörpaneler.

Moelven är ett av Nordens ledande träindustriföretag. Bland deras produkter finns bland annat träpaneler för inomhusbruk som återfinns hos flera av de stora byggbutikskedjorna i landet. Varje år säljs en miljon förpackningar innehållande dessa. Förpackningarna är tillverkade av fossilbaserad plast och är upp till 5,4 meter långa och 24,5 centimeter breda.

— Kan vi ersätta förpackningarna med ett hållbart material kan det hjälpa oss på vägen att nå Moelvens klimatmål. Vi har själva funderat på hur vi skulle kunna byta ut plasten utan att tumma på de egenskaper som behövs vid förvaring av panelerna, men har inte hittat någon bra lösning, än säger Tjalling Chaudron, produktutvecklare på Moelven Wood.

Söker andras lösningar

För att hitta en hållbar förpackningslösning välkomnar nu Moelven Wood företag, startup-bolag, innovatörer och forskare till ett samarbete.

— Vi vill hitta en hållbar lösning som kan uppfylla kraven på skydd, fuktreglering och visuell presentation som också är kostnadseffektiv och skalbar. Det behöver inte vara en färdig lösning som erbjuds, det kan vara en idé, ett material eller en produkt som vi tillsammans kan titta närmare på.

För att lyckas är Moelven Wood först i Sverige att, i samarbete med Paper Province, ta hjälp av BioBoosters. Det är ett internationellt koncept som utvecklas av nio företag från sju olika länder för att främja innovationskraften, skapa affärer och skynda på den hållbara utvecklingen.

Delta i lag

Ansökan öppnar den 25 september i samband med ett webbinarium för att beskriva utmaningen till innovationstävlingen.

— Alla som har idéer om en möjlig lösning borde söka till MoelvenHackathon. Det går bra att delta själv eller i lag. Lösningen som presenteras i ansökan behöver inte vara komplett. Tanken är att den ska utvecklas med stöd från Moelven Wood och mentorer med olika kompetens och erfarenhet, säger Per Myhrén, projektledare på Paper Province.

De lösningsförslag som bedöms ha potential kommer att väljas ut till en tvådagars workshop i form av ett Hackathon, 11-12 december. Lösningarna kommer att presenteras inför en jury från Moelven och Paper Province med fler.

Tjalling Chaudron, produktutvecklare på Moelven, är en drivande motor i sökandet efter en lösning.