Hjälp till att bioboosta Moelven med ny förpackningslösning
Datum: 25/9

Hjälp till att bioboosta Moelven med ny förpackningslösning

Hur kan förpackningar som används för att skydda och förvara interiörpaneler av trä göras mer miljövänliga än de i fossilbaserad plast som används idag? Detta önskar Moelven hjälp att lista ut. Den 25 september bjuder de, tillsammans med Paper Province, in till ett webbinarium för att berätta om utmaningen och starta sökandet efter innovativa idéer. Kanske har du lösningen?

För tillfället använder Moelven fossilbaserad plast för att paketera och skydda sina interiörpaneler i trä som de producerar för inomhusbruk. Genom att ersätta emballagen mot ett fossilfritt alternativ kan stora miljöbesparingar göras. De söker därför startup-bolag, företag, innovatörer eller forskare som kan bidra med lösningar.

Så har du en idé eller produkt som du tror skulle vara lösningen på denna utmaning är detta rätt forum för dig.

Utveckla en lösning genom samarbete

Moelvens mål är att hitta en innovativ lösning till sin utmaning genom att erbjuda startups och nyetablerade bolag möjlighet att samarbeta kring en lösning. För att göra det är Moelven först ut i Sverige att boosta sin utmaning med hjälp av BioBoosters. Nu bjuder de tillsammans med Paper Province in till ett webbinarium för att berätta mer om utmaningen och möjligheten att möta deras behov med siktet mot att inleda ett samarbete eller möjligtvis en affär.

Under webbinariet ges även information om plast som materialval och om förpackningslösningar av experter på området. Det hålls på engelska men det går bra att ställa frågor på svenska.

Program

Welcome – Magnus Persson, Paper Province
BioBoosters concept –  Anna Aalto, Jamk University of Applied Science
Sustainable use of plastic materials –  Mattias Andersson, RISE
Packaging solutions – Olof Nyström, Packbridge
MoelvenHackathon call –Tjalling Chaudron, Moelven Wood
Questions and Answers
Closing words – Magnus Persson, Paper Province

När: 25 september, kl 13.00-14.30
Vart: Digitalt via Teams
Anmälan: Görs här.

Beskrivning av Moelvens utmaning

Rules of Hackathon participation

Ansök till MoelvenHackathon här.

BioBoosters

BioBoosters är ett koncept utvecklat av företag och organisationer från sju Europeiska länder med syfte att främja affärer som gör nytta för miljön. Genom att erbjuda ett företag möjligheten att öppet utlysa en av sina utmaningar eller ett behov är målet att hitta lösningar genom externa aktörer med innovativa idéer. Tillsammans arbetar man mot en lösning under ett så kallat “hackathon”. Arbetet kan leda till att samarbeten mellan uppdragsgivaren, i detta fall Moelven Wood, och en eller flera andra bolag eller innovatörer inleds. Hur arbetet fortlöper är beroende på lösningens affärsmogenhet.

BioBoosters är en satsning som bedrivs genom projektet med samma namn. Det och omfattar aktörer från Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Estland, Lettland och Litauen och finansieras av EU genom Östersjöprogrammet med stöd från Region Värmland.

Förutom Moelvens utmaning är det tre andra BioBooster-utmaningar som pågår i höst:

Holmen Skog, Sverige – vill hitta fler användningsområden till den aska som blir kvar när de torkat virke i sina sågverk. Läs mer och anmäl dig till webbinariet den 26 september.

Valio, Finland – vill hitta sätt att hantera säsongsvariationer i mjölkproduktionen. De söker konkreta och effektiva sätt att balansera säsongsvariationer som är attraktiva på gårdsnivå. Läs mer och anmäl dig till webbinariet den 22 sep.

Vidzeme Planning Region, Lettland – information kommer inom kort.

Image

Per Myhrén

Project Manager

+46 (0)70 214 08 36

per.myhren@paperprovince.com