Hållbar naturprodukt av grön kolfiber vann studenttävling

I början av april genomfördes den uppskattade tävlingen i affärscase för studenterna i Industriell ekonomi vid Karlstads universitet.
– I år handlade det om att ta fram den bästa affärsidén genom att använda kolfibrer från lignin, säger Erik Dahlén, innovationsrådgivare på Paper Province.

Tävlingen har funnits i tre år och arrangeras av Karlstads Universitet tillsammans med Paper Province. Drivande är Mikael Johnson, lektor på programmet för Industriell ekonomi.  Erik Dahlén är väldigt glad att tävlingen i år fokuserade på lignin, den restprodukt som utvinns vid framställning av pappersmassa. Testbädden LignoCity finns vid Bäckhammars Bruk i Björneborg.

– Det var verkligen befriande att höra hur fritt studenterna tänkte kring lignin och att tillvarata gröna värden i produkter. När insatta företag ska hitta användningsområden för lignin tänker de storproduktion inom exempelvis bilindustri och vindkraft. Studenterna tänkte helt annorlunda och såg de känslomässiga värdena i en fossilfri, trendig och användbar produkt, berättar Erik Dahlén.

Nedbrytbar kåsa vinnande bidraget
Årets vinnartrio tog fram en modern kåsa för friluftsliv, en vill-ha-pryl för alla som lever aktivt och samtidigt värnar om miljön. Kåsan är nedbrytningsbar och spinner på att kolfibret kommer från naturen självt. Första pris för studenterna är en resa till Stockholm för att träffa RISE som jobbar med innovationsprocesser och därmed ges en chans att förverkliga idén.

– Att ta fram en sådan här kåsa är en idé som de kan förverkliga parallellt med sina studier. Nyckeln till framgång är att steget mellan idé och produktion är så kort tack vare att vi är just i Värmland. Samarbetet mellan Karlstads Universitet och Paper Province gör att studentperspektivet och industristrukturen väldigt lätt möts, den möjligheten finns inte på världskartan förutom här, avslutar Erik Dahlén.

Studenttävlingen är ett samarbete mellan Karlstad Universitet och Paper Province.

Paper Province representerades av Erik Dahlén, stående från vänster.