Europeisk livsmedelskedja minskar plastanvändningen med biobaserad absorbent från Värmland

Cellcomb i Säffle producerar en helt cellulosabaserad absorbent för livsmedelsindustrin som bidrar till att minska plastanvändningen. Nu har den stora europeiska livsmedelskedjan Biedronka börjat använda absorbenten för att på så sätt ta ett positivt klimatkliv.

Paper Province-företaget Cellcomb har fokus på utveckling och produktion av miljövänliga produkter för korttidsbruk, av material baserade på råvaror från skogen. Deras produkt Cellsorb CIRCULAR absorberar effektivt vätska i förpackningar för färska livsmedel såsom kött, fisk och fågel. Absorbenten är helt cellulosabaserad för att minska plastanvändningen och är tillverkad med förseglade kanter för högsta livsmedelssäkerhet. Nu kommer produkten att hjälpa Polens största livsmedelskedja, Biedronka, att minska sin plastförbrukning.

Henric Nedéus

– Biedronka har räknat ut att de redan nu som en start minskar plastanvändningen med 55 ton per år, genom att införa vår absorbent för sina förpackningar. När de på sikt konverterat ännu fler absorbenter till Cellsorb CIRCULAR kommer besparingen förstås bli än större, berättar Henric Nedéus, som är marknads- och affärsutvecklingschef på Cellcomb.

Biedronka är kända för sitt starka engagemang för att bekämpa klimatförändringar och att utveckla nya steg för hållbara lösningar inom livsmedelsförpackningar. Att ersätta den gamla generationens absorbenter med Cellsorb CIRCULAR i sina livsmedelsförpackningar, är ett steg för att uppnå mål 1 för Plastic Pact Network, som handlar om att identifiera och eliminera onödiga plastförpackningar genom ändrad design, innovation och alternativa material och förpackningar.

Biedronka har tillsammans med Cellcomb-partnern Enverde varit viktiga partners i utvecklingen av Cellsorb CIRCULAR.