3D-printade möbler ger nytt liv till skadat virke

Virke som skadats av granbarkborrar har fått nytt liv i form av 3D-printade möbler. Bakom dessa står designstudenten Simon Mattisson som inspirerats av de mönster som skalbaggen gräver under barken. För att realisera idén har han tagit hjälp av Circlab i Torsby.

Varje år orsakar granbarkborren stora områden förstörd granskog motsvarande ett värde på flera miljarder, bara i Sverige. Simon Mattisson, tidigare student vid Beckmans designskola, ville hitta ett värde i det skadade virket och gjorde sitt examensarbete i form av möbler baserat på sådant virke.

– Jag har utvecklat en träkomposit som består av granvirke angripet av granbarkborrar, en resurs som tidigare ansetts obrukbar, säger Simon i ett pressutskick. När granbarkborren gräver sig fram under barken bildas ett mönster som jag tycker är vackert och som ligger till grund för möbelkollektionens formspråk.

Simon Mattisson. Foto: Skogsindustrierna

Ökar värdet på råvaran

Projektet kallar han Granland och det har realiserats genom ett samarbete med test- och utvecklingsmiljön Circlab som ligger i värmländska Torsby. Circlab har hjälpt Simon att skriva ut prototyper, att testa sig fram till ett material med rätt mix av trä och bioplast samt att producera de färdiga möblerna.

– Det har varit ett väldigt roligt och utvecklande samarbete. Vi har haft designstudenter här tidigare men det är första gången som vi testar att göra möbler av skadat virke. Tillsammans med Simon har vi bevisat att även den här typen av trä kan få ett högt värde. Det finns en kraftfull hållbarhetsaspekt i det, säger Johan Brekke Johan Brekke, processledare på Circlab.

– 3D-printern ger möjligheter i formen som man kan se på mina möbler, som är i princip omöjlig att skapa på andra sätt, säger Simon i en filmad intervju med Skogsindustrierna.

Belönas för innovativ design

I höstas belönades Simon med inredningsföretaget Svenskt Tenns Designstipendium på 20 000 kronor. Designstipendiet delas årligen ut till en av avgångsstudenterna vid Beckmans Designhögskolas Formlinje vars arbete uppfyllt kriterierna för långsiktighet, kvalitet och god form. Utöver prispengarna fick Simon möjlighet att ställa ut sitt arbete på Svenskt Tenn i Stockholm.

Nu under våren uppmärksammas Simons designarbete ytterligare där han utsetts till en av årets mottagare av Svenskt Träs och Ung Svensk Form stipendier.

Mer information

Se mer om Granland i filmklippet som producerats av Skogsindustrierna: https://youtu.be/kNa3vhzfIB4

Ta del av Simons möbler och examensarbete här: https://2022.beckmans.college/form/simon-mattisson

Läs om Svenskt Trä och Ung Svensk Form stipendier: https://www.svenskttra.se/inspiration/ung-svensk-form/ung-svensk-form-2023/

Läs mer om Circlab: https://paperprovince.com/innovation/testbaddar/the-wood-region-for-hallbar-produktion-med-biokomposit-och-3d-print/

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com