Circlab

En öppen testbädd med en maskinpark för att snabbt utveckla prototyper med 3D-teknologi och träbaserad biokomposit.

Circlab i Torsby fokuserar på hållbar additiv tillverkning med biokomposit som material. Här finns en av världens största 3D-skrivare men även skrivare i mindre storlekar för olika behov, samt utrustning för att utveckla nya biobaserade material, bearbeta trä och jobba med laminering och annan efterbearbetning.

Biokomposit för 3D-skrivare

Biokomposit är en blandning av bioplast och träfibrer som blivit över från produktionen hos lokala sågverk. Det är ett starkt och återvinningsbart material som bidrar till att minska mängden fossila råvaror i olika produkter.

Hos Circlab sker produktionen i 3D-skrivare som programmeras att lager för lager bygga upp den önskade formen. Metoden passar perfekt för flytande, komplexa former. Det är därför som såväl båtindustrin som outdoorsektorn är flitiga besökare i testmiljön. Men här printas även designmöbler, klackar, badtunnor, montrar, skyltar och mycket mer.

När produkten inte längre används kan den malas ner och bli till nytt kompositmaterial och återanvändas för en ny design. Det kan knappast bli mer cirkulärt än så!

Testbädden drivs genom projektet Bioinno.

Web: torsby.se/circlab
Telefon: 0732712416
E-post: johan.brekke@torsby.se