“Vi vill locka tjejer till pappersindustrin”

BillerudKorsnäs har även i år bjudit in unga tjejer mellan 12-19 år från olika skolor i Värmland för att få en träff med ingenjörer och en introduktion till ingenjörsyrket.

14 unga tjejer besökte den 23 mars BillerudKorsnäs Gruvöns bruk för IGEday, eller som det står för Introduce a Girl to Engineering day. Initiativtagarna till eventet är Womengineer som arbetar aktivt för att fler kvinnor ska söka till ingenjörsutbildningarna. BillerudKorsnäs är huvudsponsor för andra året i rad och är med och möjliggör att initiativet genomförs.

För att peppa tjejerna och öppna upp ögonen för tekniken och ingenjörsyrket så berättade bland annat Gruvöns ingenjörer Jennifer Magnusson, Josefin Larsson och Linnea Gustafsson vad det var som gjorde att just de valde att läsa till ingenjörer och hur detta så småningom ledde till att de idag arbetar på Gruvön. Vägen till ingenjörsyrket har inte alltid varit helt självklar och alla tre berättade att det är helt okej att inte veta exakt vad utbildningen ska leda till och betonade vikten av att ha kul på vägen.

– IGEday är otroligt givande och viktigt för oss, säger Madelene Svensson, HR Business Partner på Gruvön. Vi märker att allt fler tjejer studerar till ingenjör och att fler söker sig hit, men vi har fortfarande en bit kvar och önskar att fler tar chansen att studera till ingenjör. Att tidigt uppmuntra och motivera tjejer att ta ett kliv in i teknikens värld tror vi är rätt riktning att gå säger Madelene.
Med på programmet denna dag var bland annat att bygga och testa well-lådor utifrån kriterierna vilken som gick snabbast att vika ihop alternativt den starkaste lådan. Därefter testades deras design – hur mycket skulle deras låda orka stå emot i belastningstestet? Resultatet diskuterades flitigt och det märktes att tjejerna var intresserade av problemlösningen i uppgiften.

Därefter bar det av till flutingbruket och pappersmaskin 6 (PM6) där fick de en inblick i hur papperstillverkningen verkligen går till, från massa till färdig pappersrulle. De besökte även ett av manöverrummet för att prata med maskinförarna och se på skärmarna hur maskinen styrs.

– Det var jättekul att få visa runt tjejerna på PM6 och visa dem hur häftig en pappersmaskin är. Jag tror de blev imponerade av hur stor maskinen är och hur mycket papper som kommer ut från den varje timme. Jag tycker att det är viktigt att unga tjejer får se olika bilder av ingenjörer och inte bara den stereotypa bilden av en man som sitter och räknar ensam på sitt kontor, utan att det är så mycket mer vi ingenjörer gör, säger Linnea Gustafsson