Vi äter och andas in 50 000 mikroplastpartiklar per år

En människa äter i genomsnitt närmare 50 000 mikroplastpartiklar per år och andas in runt samma mängd. Mikroplaster finns överallt men vad konsekvenserna? Det är en fråga som BioBag försöker besvara i en artikel.

Vi kan inte se de små bitarna med blotta ögat men de finns där, i luften vi andas, i livsmedel vi äter och i naturen vi lever. Mikroplasten kan lätt glömmas bort då den inte är lika framträdande som plasten vi slänger i soporna eller ser ligga i diket längst vägen. Men hur påverkar de oss?

Exakt vilka konsekvenser som kommer med mikroplasterna är oklart. Men forskare tror att de små bitarna kan ha större skada än vad vi är medvetna om.

Experter menar att partiklarna kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, inducera cancer och påverka immunförsvaret och nervsystemet.

Hjärnskadade fiskar

En studie från Lunds universitet har visat att nanoplast, som är ännu mindre än mikroplast, har en negativ inverkan på fisk. Genom att mata fiskar med plankton, som hade ätit nanoplast, visade det sig att fiskarna fick hjärnskador.

Gör bättre val

Oavsett vilka de faktiska konsekvenserna är finns det något vi alla kan göra för att minska risken att drabbas av dem. Vi kan använda mindre plast och se till att det som används inte hamnar i naturen utan återvinns.

Papper är ett material som ersätter flera av produkterna, bioplast är ett annat. Bland lösningarna finns BioBags biologiskt nedbrytbara plast som inte lämnar nano- eller micropartiklar efter sig.

Läs mer om dem och hela artikeln om mikroplasternas konsekvenser här…