Unik process för utvinning av biomassa har invigts

Den 24 maj var en stor dag för våra medlemmar Lixea. Då invigdes deras pilotmaskin för separation av biomassa i form av cellulosa och lignin. Dagen till ära samlades närmare 70 personer från olika delar av Europa.

Lixea är ett Londonbaserat företag som har utvecklat en process för att utvinna biomaterial med hjälp av saltlösning. Processen gör det möjligt att producera mer biomassa och på så vis bidra till en minskad användning av fossila material.

Processen har engagerat och väckt intresse hos många. Det var därmed inte så konstigt att internationella gäster reste över tio timmar för att ta sig till Lixeas invigning hos LignoCity, söder om Kristinehamn.

– Det är otroligt vad vi åstadkommit de här åren. Vi började med ett tiomilliliters provrör och nu står här med en fullskalig testanläggning, säger Florence Gschwend, som varit med och grundat Lixea.

Det har varit en lång resa som började i laboratoriet på Imperial College i London, för att 2017 bli ett företag som nu har invigt en produktionsanläggning redo att producera mer än vad som ryms i ett tiomilliliters provrör.

Lixea har onekligen tagit sig långt och nu är de redo för nya utmaningar.

– Under det kommande halvåret ligger mycket fokus på att få i gång processen, att vara i drift, ta prover och göra analyser. Nästa steg är att titta närmare på hur kan vi skala upp samt att hitta investerare och samarbetspartners, säger Jennica Ivarsson, operativ chef på Lixea.

Utrymme för fler i lokalerna

Bland dagens gäster fanns personer som på ett eller annat vis stöttat Lixea längs resans gång, så som företag, entreprenörer, nätverk och andra startuppföretag.

Det lokala stödet har varit stort och bland dessa pelare finns bland annat Paper Province och LignoCity som Paper Province är med och stöttar. Det är en test och utvecklingsmiljö för utvinning av skogsråvaran lignin. Det är också den plats som Lixea valt att slå ner rötterna för att bygga sin pilotanläggning.

–  Här erbjuder vi industriell infrastruktur, rum och laboratorium och mycket mer. LignoCity är en hubb och ett nätverk. Vi kan ge stöd som kunskap och kommunikation. Det är toppen att ha Lixea här och det finns plats för fler företag, säger Robert Gustavsson, projektledare på RISE, Research Institutes of Sweden och LignoCity.