Svensk film om skogen vann pris på filmfestival

Filmen Skogen ­­– räcker den? tog hem guld vid den internationella filmfestivalen World Media Festival i Hamburg i onsdags. Filmen handlar om hur förväntningarna på den svenska skogen växer snabbare än skogen själv, när Sverige ställer om till en grön bioekonomi.

Det var i klassen miljödokumentärer som Skogen – räcker den? tilldelades första pris. Filmen bygger på nya forskningsresultat och belyser relationen mellan efterfrågan och tillgång. I och med den gröna omställningen är ju målet att vi ska flyga och köra på skog, göra kläder av träfiber och bygga mer hus av trä. För att lyckas behöver vi råvara – det vill säga nog med skog.

– Vi har lyckats berätta om de här komplexa ekologiska frågorna och tuffa politiska avvägningar på ett spännande sätt, det känns jättebra, säger Sverker Johansson vid Bitzer Productions AB som producerat filmen åt Future Forests, i ett pressmeddelande från SLU.

Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i samarbete med Skogforsk och Umeå universitet.

Vi måste bestämma vad skogen ska användas till

I den gröna omställningen handlar det inte enbart om att tillverka nya biologiska material som kan användas till textiler, biodrivmedel, fossilfria plaster och så vidare. Det handlar bland annat också om att vi blir duktiga på att återanvända.

– Man kan göra mycket av skogen men vi kan inte använda den till allt. Vi måste bestämma vad den ska användas till. Sen krävs det flera olika åtgärder som tillägg. Vi måste till exempel bli bättre på cirkulära flöden, på återanvändning av varje fiber så många gånger det går, säger Maria Hollander, vd på Paper Province.

Genom att förlänga värdekedjan och livslängden på allt som produceras av trä kan vi också bidra till den gröna omställningen.