Blivande ingenjörer minglade med företag

Vad finns det för karriärvägar för en nybakad ingenjör? Och vad har Värmlands företag kopplade till den skogliga bioekonomin att erbjuda? Funderingarna är många hos ingenjörsstudenter som närmar sig arbetsmarknaden. Igår tog vi med 48 av dem för att träffa sju av våra medlemsföretag.

Paper Province-resan är en tradition, uppskattad av företag såväl som studenter. Det är en dag då kompetens och efterfrågan möts och nya kontakter inför framtiden knyts. Företag får chansen att visa upp sig och berätta hur arbetet som ingenjör kan se ut hos just dem. Studenterna får en unik insikt i verksamheterna och hur unga ingenjörer har det på jobbet.

Det är inte ovanligt att studenter som åkt med på denna resa gör sitt ex-jobb på något av företagen eller börjar arbeta där efter studierna.

Till Hawaii och tillbaka

Igår var det åter dags. Denna gång fylldes en buss med 48 ingenjörsstudenter från Karlstads universitet. Fösta stoppet var på Somas i Säffle. Där bjöds det på rundvandring i verkstan som tillverkar ventiler. Nästa stopp var BillerudKorsnäs där de blivande ingenjörerna fick bekanta sig med den toppmoderna kartongmaskinen. Den har kapacitet att tillverka 100 miljoner enlitersförpackningar per dag. Guiden gav en bild av hur mycket det egentligen är; “tänkt dig att du lägger alla förpackningar på rad. Då kommer du hela vägen till Hawaii och sen tillbaka igen.”

Det tredje och sista företagsbesöket var hos Valmet. Även där blev det en rundvandring så att studenterna fick se arbetet med att ta fram stora mjukpappersmaskiner.

Under dagen fanns även ingenjörer från BTG, Cowi, Nordic Paper och Karlstads Energi på plats. De gav en inblick i sitt arbete, hur de hamnat där de är idag och vad jobbet innebär.

För studenterna gav det ovärderliga insikter. Främst upplevde många det som betryggande att få veta att företagen inte förväntar sig att de på en gång ska vara produktiva i sina arbeten. Arbetsgivarna vet att det är en lång körsträcka innan kunskapen för det specifika arbetet är på plats.

Mingel och kontaktskapande

Traditionsenligt avslutades dagen på Nöjesfabriken. På plats fanns alla studenter som medverkat och företagsrepresentanterna för att äta mat och mingla. Det blev ett lyckat avslut på dagen med många nya kontakter och insikter.

 

 

Image

Malin Hildén

Kommunikatör


+46 (0)70 219 08 98
malin.hilden@paperprovince.com