Pöyry hjälpte startupföretag hitta industriell partner

Ett innovativt startupföretag och en ledande eukalyptusmassaproducent har funnit varandra med hjälp av vårt medlemsföretag Pöyry. “Vi söker kontinuerligt efter nya teknologier och företag, särskilt inom bioindustri, energi och digitalisering. Vårt globala nätverk och starka relationer med stora skogsföretag ger oss möjlighet att hitta rätt partner för olika behov och koppla samman nystartade företag och investerare med gemensamma fördelar”, säger Petri Vasara, Vice President Management Consulting på Pöyry.

Det brasilianska skogsbruksföretaget Fibria är världsledande producent av eukalyptusmassa. Spinnova är ett finskt startupföretag som sysslar med teknologi för produktion av textilier av träfiber som kan ersätta bomull, viskos och andra råmaterial i till exempel förpackningar och t-tröjor.
Nyligen meddelades att Fibria blir partner i Spinova. De förvärvar 18 procent till stöd när det gäller utveckling, produktion och marknadsföring av nya material.

Gemensam vision

Alliansen är ett resultat av Pöyrys samarbete med olika startupföretag. Deras roll var att hjälpa Spinnova att hitta partnerkandidater i värdekedjan. En process som alltså slutade med att Spinnova och Fibria fann varandra och nu är allierade i teknikutveckling och testning med pilotförsök i förkommersiell skala.

– Vi värdesätter mycket detta win-win-partnerskap med många strategiska synergier och en gemensam vision. Vi uppskattade att arbeta med Pöyry-teamet. De är verkligen professionella och deras hjälp var ovärderlig under partnerskapsprocessen “, säger Janne Poranen, vd och grundare av Spinnova.