Pappret är viktigt för handhygienen

Att tvätta händerna förhindrar att bakterier och virus sprids. Men det är minst lika viktigt att torka händerna efteråt och pappershanddukar fungerar bäst för att hålla renligheten på topp.

80 procent av alla infektioner sprids via händerna. Att tvätta händerna med tvål och vatten är en bra lösning på problemet, men räcker bara halva vägen. Studier visar nämligen att torkningen är minst lika viktig för att minska antalet bakterier.

Renast blir det genom att torka händerna med papper för engångsbruk, enligt en studie publicerad i The journal of hospital infections 2014. I studien ingick pappersservetter, varmluftsblås och jet air dryer. 120 tester gjordes på personer som fått bakterier på sina händer och tvättat dem slarvigt innan de torkades.

De som torkat händerna i en air jet dryer hade fyra gånger fler bakterier på händerna än de som använt en vanlig varmluftstork och hela 27 gånger fler bakterier på händerna än den som använt pappershanddukar.

Att tvätta händerna är så viktigt för världshälsan att det har fått sin egen dag i kalendern. Idag, 15 oktober, uppmärksammas internationella handtvättardagen.

Källa: Tissuestory, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Radio