Wood Talk: Skogen som problemlösare
Datum: 1/2

Wood Talk: Skogen som problemlösare

Vad spelar skogen för roll i samhällsutvecklingen och hur kan den användas för att skapa lösningar på framtidens utmaningar?

Missa inte denna frukostträff med Paper Province och Skogsindustrierna då vi pratar om just detta.

Med oss har vi bland annat Värmlands landshövding Georg Andrén, Viveka Beckeman vd Skogsindustrierna, Peter Lindgren fabrikschef på Billerud, Victor Isaksen vd Sting Bioeconomy och Sandra Sundbäck vd Paper Province.

Med skogen tar vi Sverige framåt

Skogen har alltid haft en viktig roll i Sverige och i dag sysselsättes närmare 70 000 personer inom skogsnäringen. Det är inte så konstigt med tanke på att mer än två tredjedelar av Sverige består av skog. Av den brukas 80 procent medan en procent årligen avverkas. Trots landets storlek, är vi världens femte största exportör av massa, papper och sågade trävaror.

Ser vi till Värmland är vi, enligt SCB, bäst i Sverige på att förädla skogen och skapa tillväxt. Här utgörs hälften av bioekonomin (en ekonomi och samhällsutveckling baserad på förnybara resurser) av produktion av trä, papper och massa. Jordbruk och livsmedelsproduktion står för ungefär 20 procent, skogsbruk för 13 procent och maskintillverkning för bioekonomin står för närmare sex procent.

Även om Sverige ligger i framkant med mycket när det kommer till nyttjandet av skogen behöver arbetet utvecklas. Inom Skogsindustrierna pågår ett brett arbete för att förnya och skärpa målen för hur branschen kan bidra ännu bättre till klimatomställning och samhällsnytta.

– Nu spänner vi bågen ett snäpp till. Det handlar exempelvis om att de fossilfria produkterna behöver bli fler och ännu bättre, mer ska återvinnas och transporter ska bli fossilfria. Vi behöver också, i ännu högre utsträckning, öka efterfrågan av förnybara produkter från skogen för att tränga undan produkter med fossilt avtryck, säger Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.

Varmt välkomna att diskutera skogens roll i framtiden och ta del av Skogsindustriernas tankar framåt och även lyssna till några av våra medlemsföretags exempel på hur vi tillsammans tar samhället in i framtiden med hjälp av skogen.

Anmälan sker senast 27 januari.

När: 1 februari, kl 7.30 – 9.00

Vart: Karlstad Innovation Park, Stora Salen (intill restaurangen Marketplace på Eetréplan)

Kostnad: Kostnadsfritt för medlemmar med koden Medlem23, 100 kronor för icke medlemmar. Som student får du halva priset med koden Student23 (exkl moms).

OBS! Vid uteblivande utan avanmälan faktureras deltagaren 100 kr.

Vi träffar

Placeholder image

Georg Andrén

Landshövding i Värmlands län

Placeholder image

Viveka Beckeman

Skogsindustrierna

Placeholder image

Peter Lindgren

Billerud

Placeholder image

Victor Isaksen

Sting Bioeconomy

Placeholder image

Sandra Sundbäck

Paper Province