Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papper

Wood Tube har skapat en unik produkt som förbättrar snickarnas arbetsmiljö och bidrar till ett mer hållbart byggande. De tillverkar lättviktsreglar av pappersmassa.
– En enda plåtregel har samma koldioxidutsläpp som fjorton pappersreglar, säger Tobias Söderbom Olsson på Wood Tube.

Innovatörerna Kurt Härdig och Patrik Kämpe ville hitta nya sätt att minska industrins negativa påverkan på miljön. Idén att göra reglar av papper föddes och efter omfattande tester som visade på både god hållfasthet och skruvbarhet bildades Wood Tube. Senare anslöt Tobias Söderbom Olsson till det innovativa gänget.

I dag är Wood Tube nyblivna medlemmar i Paper Province och mycket nära att lansera sin patenterade produkt på marknaden.

Reglar med många fördelar

Wood Tubes pappersreglar kan användas inom många områden, inte minst i produktionen av innerväggar. Och det är positivt för alla parter.

– Beställaren får ett miljövänligt bygge, byggfirman sparar pengar och snickaren får en bättre arbetsmiljö, säger Tobias och fortsätter:

– Reglarna är kostnadseffektiva, klimatsmarta, lätta att kapa och arbeta med. Snickarna slipper tunga lyft, sågspånsdamm på arbetsplatsen och skärskador som annars är vanligt när man skär i plåtreglar.

Produktion i Värmland på gång

Just nu tillverkas reglarna i Tyskland av papper från värmländska bruk, men Wood Tube jobbar på att etablera produktionen i Värmland.

– Vi hamnade i Tyskland eftersom maskinerna som tillverkar reglarna är gjorda där. Men vi vill få hit produktionen så fort som möjligt.

Kan användas i möbelindustrin

Wood Tube tittar även på andra tillämpningar där deras lätta reglar kan komma till nytta och ersätta material som plast, trä och stål.

– Vi har gjort tester i möbeltillverkning där reglarna används i exempelvis sängribbor och soffor. Man kan även tänka sig användning i förpackningar och emballage, säger Tobias Söderbom Olsson.

Gör skillnad för miljön

Att göra en positiv insats för klimatet är viktigt för Wood Tube. De gjorde en livscykelanalys med hjälp av Karlstads universitet som visade att deras regel släpper ut fjorton gånger mindre koldioxid än en motsvarande i plåt.

– Det här är en produkt som används i stora volymer så det känns som vi kan göra skillnad på riktigt. Vid produktion av stålreglar släpps mycket koldioxid ut och när det gäller att ersätta trä så är fördelen att det går åt mindre material. Trä är jättebra, men man kanske bör fundera på var man använder det på bästa sätt, som i bärande konstruktioner eller där man kan se och uppleva det – istället för att gömma det inne i en vägg, säger Tobias Söderbom Olsson.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com