Kläder av trä omformar textilbranschen

Textilindustrin är världens näst mest förorenande industri. Nu ser sig branschen om efter nya, hållbara lösningar som kan rädda dess rykte och klimatet. Kan skogen vara en av lösningarna?

Det mest klimatsmarta när det kommer till textil och mode är att minska konsumtionen och använda produkterna så länge som möjligt. Men när garderoben väl behöver förnyas finns det val att göra för att gå i en mer hållbar riktning. Som att köpa second hand eller välja kläder som tillverkats av återvunna material eller förnybara råvaror som odlats på ett ansvarsfullt sätt.

Material med sitt ursprung från den nordiska skogen är ett sådant alternativ. I klädbutikerna finns redan textiler baserade på cellulosa. Några exempel är viskos, lyocell och modal.

Kläder med värmländska rötter

Klänning gjord av textil baserad på återvunna kläder och cellulosa. Foto: Paper Province

I värmländska Kristinehamn finns Renewcell som skapar materialet Circulose av återvunnen textil. Företaget satsar också i Sundsvall och när SCA drog ner på produktionen av tidningspapper i Ortviken tog Renewcell över fabrikslokalerna. Bolaget har tillstånd att hantera 70 000 ton årligt textilavfall med sin patenterade metod och vill nu växla upp ytterligare.

– Eftersom etableringen har gått så smidigt och efterfrågan kommit snabbare än vi väntat oss vill vi redan nu investera i fördubblad kapacitet och utökad verksamhet här i Sundsvall, säger Patrik Lundström, vd hos Renewcell, till företagsnätverket Heja Sundsvall på LinkedIn.

Materialet är bland annat tillgängligt för allmänheten i H&M:s kollektioner. Klänningen på bilden såldes i butik för ett par år sedan och består till 50 procent av Circulose och till 50 procent av FSC-märkt skog.

Sängkläder och vårdrockar från Säffle

Henric Nedéus på Cellcomb med vårdrocken som har tagits fram i ett forskningsprojekt. Foto: Skogsindustrierna.

Cellcomb i Säffle tillverkar textil av skogsbaserade material. En av produkterna är en vårdrock.

– Engångskläder inom vården görs ofta i fossila material, men biorocken är gjord av ett så kallat non-wovenmaterial baserat på skogsråvara. Den är tänkt att användas när vårdpersonal utför administrativa sysslor då kläder som används vid patientkontakt har betydligt högre hygienkrav. Men på sikt vill vi även ta fram patient- och operationskläder, berättar Henric Nedéus, marknads- och affärsutvecklingschef på Cellcomb, för Skogsindustrierna.

Cellcomb har produkter som riktar sig även till andra målgrupper än vården. Vandrarhem, stugbyar och fjällstugor är några exempel där det bäddas med Cellcombs sängkläder för korttidsbruk.

Omställning på massabruk

En annan aktör som satsar för en mer hållbar textilindustri är Södra. På sitt bruk i Mörrum produceras massa med inblandning av kasserade textilier från bland annat sjukhus och hotell.

Genom Södras process OnceMore® omvandlas stora volymer använda textilier till nya kläder och textilier – och det är skogen som gör det möjligt. Processen kombinerar vedcellulosa med textilavfall och ger en ren, högkvalitativ textilmassa.

Ett av de stora hindren för att återvinna textilier är att material oftast mixas. Men med Södras nya teknik kan blandningen av bomull och polyester, som är ett av det vanligaste materialet, separeras och användas till material för nya textilier.

Nyligen offentliggjorde Södra ett nytt samarbete med den globala klädkedjan BESTSELLER och den första kollektionen av Södras OnceMore® har lanserats i JACK & JONES butiker.

– Detta är en stor milstolpe för Södra. OnceMore har vuxit från en idé till en banbrytande process – och nu kommer materialet kunna hittas i garderober världen över. Genom att kombinera återvunnen textil med träfiber från våra 52 000 medlemmars hållbart skötta skogar kan vi skapa en mer cirkulär textilindustri och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med BESTSELLER för att uppnå detta, säger Södras vd Lotta Lyrå, i ett pressmeddelande.

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com