Framtidens pappersflaska tar ett steg närmare marknaden

Carlsberg är den första ölen som kan drickas ur en pappersflaska. Än finns den enbart som prototyp men utvecklingen har pågått länge och kommer att fortsätta.

Det var vid C40 Worlds Mayors Summit 2019 i Köpenhamn som Carlsbergs nya ölflaska “Green fibre bottle” visades upp. Prototypen är tillverkad av träfiber och har en tunn barriär på insidan av återvunnen plast, så kallad RPET. Målet är att vidareutveckla den så att flaskan blir helt fossilfri.

Carlsberg inledde arbetet med 2015 tillsammans med ecoXpac, som delägs av BillerudKorsnäs, och forskare vid Danmarks tekniske universitet. Ur detta initiativ föddes projektet Paboco, Paper bottle company.

Fler vill använda pappersflaskor

The Coca-Cola company, The Absolut company och L’Oréal ansluter nu även till samarbetsprogrammet Paboco för att främja hållbara förpackningar och fortsätta utvecklingen av pappersflaskor.

– Utvecklingen av Green fibre bottle visar att den här typen av innovationer är möjliga när flera parter arbetar tillsammans.Därför är vi mycket glada över att andra likasinnade företag har anslutit sig till Paboco, säger Myriam Shingleton på Carlsberg Group, i ett pressmeddelande.