Dags att se förpackningen som en miljöhjälte

Förpackningar som hjälper konsumenten minska matsvinnet är framtiden. Det var panelen som diskuterade framtidens förpackningar på Paper Province seminarium ”Förpackningsevolution 3.0” under Almedalsveckan eniga om.

Idag är problemet med att vi slänger mat långt större än hur själva förpackningen är tillverkad eller återvinns. Helén Williams, forskare på Karlstads universitet har i över tio år forskat på konsumentbeteende, matsvinn och förpacknings betydelse. Hon hoppas att det snart ska gå att göra det enkelt för konsumenten att själv räkna ut vad som är mest miljövänligt att välja.

– Små förpackningar kan bidra till att vi slänger mindre mat. Hur förpackningar kan återförslutas bidrar också till minskat svinn. Att tipsa konsumenten om förvaring eller vad man göra med rester är ett annat sätt, säger Helén Williams.

I panelen fanns förpackningsutvecklaren Lisa Säfwenberg från Axfood och Anna Lilja, miljöansvarig för Konsumentföreningen i Stockholm. De var eniga om att både producent och konsument har ett ansvar och att forskningen är viktig för att göra rätt vägval i alla led, från matproduktion till det egna kylskåpet.

– Det är lätt att stirra sig blind på förpackningen och tänka att det är den som påverkar miljön både när den produceras och hamnar i återvinningen eller i soporna. Att vi är med i Almedalen och presenterar aktuell forskning och diskuterar frågan bidrar till att öka kunskapen och nå de globala miljömålen, säger Maria Hollander, vd Paper Province.

Förre landsbygdsministern och riksdagsledamoten Eskil Erlandsson (C), fanns också i panelen. Politikens ansvar, inte minst när det gäller datummärkning, var ett exempel han tog upp där det finns mycket att göra för att minska matsvinnet.

Maria Hollander var nöjd både med uppslutningen på det första egna seminariet och att frågan diskuterats på fler seminarier under veckan.