Camilla visar vägen till ökad lönsamhet

Paper Province bjöd in till Papermakers Night i torsdags och det blev en riktig höjdarkväll. Salongen var fullsatt när 150 personer från branschen lyssnade på föredragshållare, minglade runt och knöt nya kontakter. Kvällen avslutades med middag och underhållning. Ett perfekt tillfälle att ta upp den viktiga jämställdhetsfrågan tyckte vi och bjöd in journalisten, debattören och författaren Camilla Wagner som en av föreläsarna.

Camilla Wagner talade om nyckeln till tillväxt och övertygade lyssnarna om varför företagen ska satsa på jämställdhet.

– För att en organisation ska må bra måste den vara jämställd. Det handlar helt enkelt om demokrati och om företags- och nationalekonomi. Det finns inte många andra omorganisationer man kan göra som leder till så här bra siffror. I en blandad grupp presterar både män och kvinnor bättre.

Camilla rabblade studie på studie som visar idel fördelar med jämställdhet.

– Om alla kvinnor i Europa arbetade skulle vi få en tillväxtpotential på mellan 15-45 procent. Om svenska män tog ut lika mycket av föräldraförsäkringen som kvinnorna skulle tillväxten öka med sju procent. Och BNP skulle öka med 15 procent om kvinnor hade lika mycket ekonomisk makt som män.

Lågt hängande frukt

De flesta i publiken började nog fundera över varför inte fler satsar på det här.

– Det är bra pengar att få in i systemet. Om tillväxtpotentialen hänger på det här har ni ju hur mycket lågt hängande frukt som helst att plocka. Det är ju jättebra för er!

Hon gav exempel på hur män och kvinnor framställs i medierna; mäktiga män, ofta kallade kungar, som tittade ut över vidderna, medan kvinnorna leende tittade in i kameran med vinden i håret.

– Ingen hade reagerat över det här om man inte pratat om det och letat efter exempel. Men man kan vara lite uppmärksam när man tittar i medierna. Vilka frågor ställs till kvinnor? Hur beskrivs de? En kollega till mig skrev en krönika efter att ha träffat Maud Olofsson och beskrev henne som en bulltant med syrenlila kofta och röda lysande läppar. Så beskriver vi väldigt sällan Anders Borg eller Stefan Löfven. Det är stor skillnad.

Enligt Camilla har vi alla blinda fläckar. Vi är tränade till det här. Det är svårt att se ojämlikheten i stunden.

– Men vi måste lära oss att träna på det. För ojämställdhet sker inte naturligt. Det är något vi är duktiga på att skapa.

Hur gör man då för att få en jämställd organisation?

– Man måste identifiera var ojämlikheten finns. Och man måste bestämma sig. Vi vill göra det här? Man måste analysera, sätta upp mål, göra en plan och kommunicera den. Ungefär som när man säger ”första januari ska jag sluta röka”. Berätta det externt. Följ upp och mät resultaten.

Fler talare

Under kvällen lyssnade vi på regionråd Tomas Riste som inledningstalade om skogsindustrins starka sidor.

Anita Sjölander, platschef på BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, berättade stolt om investeringen i den nya kartongmaskinen – världens största.

Kenneth Ohlsson, platschef på Stora Enso Skoghall, höll ett inspirerande föredrag om sina innovationskunskaper.

Vår vd Maria Hollander sammanfattar Papermakers Night som århundradets bästa.

– Det var en fantastiskt rolig kväll. Det är medvind i skogsindustrin och det smittade av sig på stämningen.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com