50 investerare mötte startups med imponerande innovationer
Drygt 50 investerare deltog vid den sjunde upplagan av investerarforumet A-match i Karlstad. Där fick de möta nio utvalda startup-företag, med en stark nisch mot hållbarhet och cirkularitet.
Årets A-matchbolag täcke allt från tillverkningsindustri och skogsnäring, till matproduktion och återanvändning av leksaker. Fyra av dem hade stark koppling till den skogliga bioekonomin.
Biobaserade förpackningsmaterial
Ett av de pitchande företagen var CellOfibers. De har utvecklat ett skogsbaserat material med potential att ersätta EPS-plaster, så som frigolit. Deras innovativa material återvinns som papper och kan minska mängden mikroplaster på land, i hav, hos djur och bidra till en hållbar framtid.
Även Fernandi Innovation presenterade en innovation som kan ersätta plast — närmare bestämt en patenterad förpackningslösning till livsmedelsindustrin. Förpackningarna passar torra, feta och frysta livsmedel och kan även ersätta flera i metall. De är till 97 procent biobaserade, minskar mängden förpackningsmaterial, minimerar överföring av mikroplaster till maten och minskar klimatavtrycket.
Trätork och utvinning av råmaterial
MicroDri var också ett av de nio pitchande företagen. De utvecklar framtidens teknik för virkestorkning genom att kombinera trävetenskap med mikrovågsteknik. På så vis kan sågverk erbjudas en hållbar, digitaliserad och elektrifierad lösning. MicroDris teknik ökar effektiviteten och höjer värdet på virket samtidigt som energiförbrukningen och koldioxidutsläppen minskar.
Det fjärde bolaget med stark koppling till skogen är Norse Biotech. De använder björkbark för att utvinna biomaterialet betulin. Det används främst till kosmetika, men även användning till läkemedel och ersättning av kemikalier utforskas. Norse Biotech siktar mot att bli en industriell och global leverantör av betulin och är nu redo att ta produktionen från kilo till ton.
Synergier mellan textil och skog
Ett av A-matchbolagen som redan nu har gett ett stort avtryck är Vividye. Tack vare deras unika metod för att separera tryck från textilier har de uppmärksammats av tv-kanalen BBC.
I dagsläget går det inte att återvinna textil med tryck. Genom att möjliggöra borttagningen av textiltryck kommer mycket mer av textilen kunna återanvändas till nya produkter.
Men för att slå sig in på en global marknad behövs kapital, något som A-match med stor möjlighet kan generera.
– A-match är ett av de bästa eventen vi varit på. Det är väldigt välorganiserat och alla startups håller hög kvalitet. Vi har dessutom hittat möjliga synergier med bolag inom pappersindustrin, säger Johanna Nissén Karlsson, vd och medgrundare av Vividye.
Övriga pitchande företag var SavingsTracker, Johannas, PlayD8, och Visibla som du kan läsa mer om nedan.
Nya investerare
Totalt hade cirka 50 investerare bänkat sig i Nöjesfabrikens lokaler för att ta en närmare titt på de nio pitchande bolagen, däribland gäster från både Norge och Stockholm.
– Det var flera nya ansikten på plats bland investerarna, vilket känns roligt eftersom vi vet att investerare pratar med varandra. Det ger ringar på vattnet och ett större nätverk för bolagen, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland, som arrangerat investeringseventet.
Historiskt sett har fler än hälften av bolagen som medverkat i A-match fått finansiering.
Bolagen på A-match
- Cellofibers: Har utvecklat ett skogsbaserat material som ska ersätta EPS-plaster, bland annat frigolit, som idag finns världen över.
- Fernandi Innovation AB: Har utvecklat en patenterad förpackningslösning med potential att ersätta plast och metallförpackningar inom livsmedelsindustrin.
- Johannas: Har utvecklat ett kretsloppsystem för lokal matproduktion av fisk, grönsaker och insekter, fritt från miljöförstörande utsläpp.
- MicroDri: Tar fram framtidens teknik för virkestorkning, genom att kombinera trävetenskap med banbrytande mikrovågsteknik.
- Norse Biotech: Använder björkbark för att utvinna biomaterialet betulin. Det används främst till kosmetika, men användning till läkemedel och ersättning av kemikalier utforskas.
- PlayD8: En specificerad marknadsplats där barn på ett lekfullt och säkert sätt kan sälja och köpa leksaker av varandra.
- SavingsTracker: En framtidslösning för tillverkande företags hållbara inköp. Applikationen möjliggör smarta och enkla prisanalyser och knyter an till inköpens klimatpåverkan.
- Visibla: Utvecklar ett nytt sätt för verkstadsföretag att handla med material, via ett digitalt och användarvänligt system. Det gör att säljare kan sälja material de inte längre behöver och köpare kan köpa billigare material och få snabbare leverans.
- Vividye: Har tagit fram ett borttagbart textiltryck som gör det möjligt att återanvända och återvinna mer av den textil som finns på marknaden idag.
Här hittar du mer info om bolagen.
Om A-match
Bakom A-match står Almi Värmland, Almi Invest Norra Mellansverige, Nordea, Sting Bioeconomy, Karlstads universitet, Paper Province, Compare och DigitalWell Ventures. A-match är ett investerarevent i Värmland, med syfte att skapa ett nätverk där regionala och nationella bolag och investerare kan mötas.
Ny chans att se bolagen via Play-tjänst
Den 19 juni öppnas dessutom nya möjligheter via A-match Play, där kan anmälda investerare få digital tillgång till samtliga pitcher i efterhand.