Wood Tube – en av sex finalister i tävlingen What Wood You Do

I mars utlyste Paper Province en internationell tävling med fokus på idéer som stärker och utvecklar den skogsbaserade bioekonomin. Efter 50 imponerande bidrag har juryn nu valt ut sex finalister som den 24 september har chans att vinna 25 000 euro. Den första finalisten vi stolt presenterar är bolaget Wood Tube.

Wood Tube har patenterat en stark men lätt byggregel som är tillverkad av pappersmassa. Den är billigare och har 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än de plåtreglar som ofta används när man bygger innerväggar. En unik produkt som förbättrar snickarnas arbetsmiljö, sparar pengar åt byggfirmorna och minskar på byggindustrins koldioxidutsläpp. Ett ypperligt sätt att höja förädlingsvärdet på skogen och välförtjänt av en finalplats i What Wood You Do.

Hej Tobias Söderbom Olsson, projektledare på Wood Tube. Hur känns det att vara i final?

– Vi är väldigt glada över att få chansen och är riktigt laddade inför tävlingen. För oss känns det som en extra kul tävling då den är riktad mot bioekonomi och skogen som är själva grundidén i vår produkt.

Hur kommer ni lägga upp er pitch för juryn den 24 september?

– Vi har en presentation där vi förklarar vilka problem som finns idag och vilka fördelar vår produkt för med sig. Både i ett större perspektiv, där vi pratar om fördelar för klimatet. Men också fördelarna för den som faktiskt bygger med själva materialet.

Hur ska ni använda pengarna om ni vinner?

– Vi kommer utöka våra marknadsinsatser så att vi kan ta oss fortare ut på marknaden, för det är då vi börjar göra skillnad på riktigt.

Välkommen på final

Vi önskar Wood Tube ett stort lycka till på finalen som livesänds från Värmlands Museum i Karlstad den 24 september. Självklart vill vi att även du ska vara med och lyssna till Wood Tubes och de andra finalisternas pitchar. En unik möjlighet att interagera med finalisterna och juryn och få veta mer om varje tävlande innovation. Finalen sänds online på www.whatwoodyoudo.eu/the final.

Läs gärna också de tidigare publicerade artiklarna om finalisterna. Vi publicerar löpande artiklar om dem ända fram till finaldagen:

Nordluft – superdrönare för ett miljövänligare skogsbruk

Biosorbe – renar  olja och bakterier från vatten och luft med hjälp av cellulosa

Arboair – inventerar skogen med AI och drönare

FineCell –  använder skogen för att göra kosmetika och målarfärg grön

Och du, gå gärna in på tävlingssajten redan du för att säkra din plats till finalen.

Om tävlingen

Paper Province utlyser tävlingen tillsammans med Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Vinnaren får 25 000 euro för att utveckla sin idé samt en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Andra till femte plats belönas med 2 500 euro var.

Läs mer om de sex finalisterna och tävlingen här: www.whatwoodyoudo.eu

Text: Helena Wannstedt
Foto: Sting Bioeconomy

Image

Annica Åman

Communications Manager and Team Leader

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com