“Vi vill väcka nyfikenhet och nya idéer”

Vore det inte bra om vi kunde printa våra egna hus, möbler eller till och med rädda någons liv med ett 3D-printat organ? Vore det inte ännu bättre om vi dessutom kunde göra det i material som lämnar mindre avtryck på vår jord?

Sting Bioeconomy har släppt första avsnittet av Bioeco, en podcast som skapats för att öka intresset och kunskapen inom området bioekonomi. I första avsnittet tittar de närmare på 3D-printing, eller additiv tillverkning som det egentligen heter.

The Wood Region

De har besökt The Wood Region i Sysslebäck och träffat Pelle Stafshede på Melker Kayaks som 3D-printar kajaker av träfibrer. I podcasten pratar de utmaningar, möjligheter och framtid.

– Det har genom historien uppfunnits en mängd smarta saker, en del av dem har förändrat våra liv. Hjulet, glödlampan, internet, för att nämna några. Jag tror att 3D-printing kommer vara ännu en sådan uppfinning, säger Oskar Nyström, programledare för Bioeco.

Begreppet bioekonomi

Genom att spela in podcasts vill Sting Bioeconomy vrida och vända på både uppfinningar, tekniker och tjänster som på ett eller annat sätt kan vara med och bidra till lösningar baserade på förnybara resurser. För att ta reda på mer om uppfinningar som spås vara viktiga för framtiden träffar de olika experter som delar med sig av erfarenheter och tillsammans siar in i framtiden.

– Att tillgängliggöra begreppet bioekonomi är viktigt för oss och med den här podcasten vill vi väcka nyfikenhet samtidigt som vi startar nya tankar och väcker nya idéer, säger Victor Isaksen, vd för Sting Bioeconomy.

Samarbetar med Paper Province

Sting Bioeconomy är ett samarbete mellan Paper Province, Region Värmland, Karlstads Kommun och Sting – Nordens ledande inkubator för startups med hög tillväxtpotential.

Lyssna på första avsnittet av Bioeco här