“Vi måste vara öppna för nya lösningar”

I början av april samlades hackare från hela världen i Stockholm till tävlingen Hack for Sweden. En av dem var Agnes Lindell, affärsutvecklare på Valmet.

– Det märks att hållbarhetsfrågor blir viktigare och viktigare för många företag. Konsumenterna är mer trendmedvetna och vill ta hållbara beslut. Många av teamen i affärsklassen där vi tävlande valde företags hållbarhet som sitt ämne, säger Agnes Lindell.

Många stora världsaktörer var på plats på Hack for Sweden och flera av dem hade egna team som tävlade.

– Jag träffade företag som Microsoft och Amazon som verkar lite intresserade av pappersmarknaden, kanske inte när det kommer till själva pappersmaskinerna utan processerna, styrsystem och lagring, säger Agnes och fortsätter:

– Många av dem skulle säkert kunna göra saker som helt skulle transformera pappersbranschen och de är dessutom mer flexibla som företag.

Hänger inte med om tio år

Hon nämner effektiv omvärldsbevakning och nätverkande som nödvändiga aktiviteter för att vi inte ska bli akterseglade:

– Vi måste förstå omvärlden bättre. Värmland är duktiga på att hitta en viss sorts teknik och digitalisering, men vi har till exempel inte tittat på artificiell intelligens på det riktigt framtida sättet. Vi är med 2-5 år i framtiden, men 10 år framåt hänger vi inte med. Vi behöver få inspiration från andra ställen och tänka om ­- vem har exempelvis sagt att en pappersmaskin ska vara stor?

Hållbara transporter av returer

Agnes och hennes team valde ett aktuellt ämne som sitt tävlingsområde: mängden reklamationer från näthandeln som ökar dramatiskt i takt med att företagen använder fri retur som ett sätt att locka kunder.

– Reklamationer är dåligt både för miljön och småföretagen. Transporterna påverkar miljön samtidigt som de stora företagen använder billig arbetskraft utomlands för att hantera reklamationerna. Fria returer används som konkurrenskraft istället för att lägga ansvar på mottagaren att beställa rätt, säger Agnes Lindell.

Resultatet blev ett tillägg som man kan installera i sin webbläsare och som har i uppgift att läsa av en varukorg för att hitta eventuella beteenden och mönster som indikerar på att man kommer beställa något som man antagligen kommer att lämna tillbaka, när det detekterats så får man en påminnelse om miljökonsekvenserna. Ett resultat som ledde till att teamet kom på tredje plats.