“Vi måste våga satsa stort”

I fredags samlades omkring 40 personer med koppling till skogsindustrin i Värmland för att tillsammans prata om hur man i länet kan främja innovation och utveckling kopplat till den värdefulla skogsråvaran. Workshops varvades med inspirerande föredrag.

Skogen som råvara har mycket att ge. För Paper Province spelar den en självklar roll i omställningen mot ett miljösmart samhälle. Men hur använder vi råvaran på bästa sätt? Och hur kan vi främja innovation och utveckling i Värmland? Det var ett par av frågeställningarna under dagen, som arrangerades av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Business Värmland, Paper Province och Region Värmland.

– Det var en intressant dag med många inspel som bekräftar de tankar vi haft om inriktning tidigare. Det behövs till exempel satsning på entreprenörskap, utveckling av testbäddar och forskning och det är viktigt med samarbete, säger Maria Hollander, vd Paper Province.

Dagens resultat från workshopen kommer bland annat att användas som en del i Paper Province och Region Värmlands strategiprocesser.

Sverige är för fega

Ett uppskattat inslag under dagen var Jon Haag, chef för test- och demokontoret på RISE, som bjöd på spännande information och siffror om hur vi i Sverige satsar på innovationer i jämförelse med omvärlden.

I en rankning av länders innovationskraft placerar sig Sverige på en 19:e plats. Kina toppar listan.

– Vi tycker att vi är innovativa, men vi har faktiskt saktat ner lite, sa Jon Haag.

Dessutom berättade han att svenska industribolag i jämförelse med omvärlden lägger betydligt mindre pengar på innovationsutveckling och marknadsföring samt att vi har styrelser som inte riktigt vågar ta risker, låga attesträtter och för få “Big Bets”. Han menar att vi i Sverige helt enkelt är för fega för att våga satsa på riktigt.

– Ska vi satsa stort, ska vi få saker att hända. Då ska man alltid lägga mer än en halvtid på det, underströk Haag.

Peter Berg från McKinsey (till vänster) var en av föredragshållarna under dagen. På plats fanns också Paul Nemes, Paper Province, Jon Haag, RISE (som föreläste) och Anders Olsson, Region Värmland.

 

Image

Malin Hildén

Kommunikatör


+46 (0)70 219 08 98
malin.hilden@paperprovince.com