”Vi äääälskar att dela med oss”

120 personer var med på vår fullmatade branschkväll Papermakers Night förra veckan där utveckling och förändring var temat för kvällen.  Framtidsspanaren Siduri Poli pratade om internet och vad internet kan lära oss om hur vi ska jobba och leva framöver.

Siduri Poli är en ung entreprenör, utsedd av Veckans affärer till en av årets supertalanger och Framtidens Mäktigaste av TCO.

Hon driver en av Sveriges största entreprenörshubbar – Changers Hub – ett innovationshus i Alby i Stockholm med tusen medlemmar mellan 16 och 25 år.

Siduri Poli är själv uppväxt i förorten Norsborg där det fanns ont om vuxna förebilder och naturliga nätverk.

– Jag vill ge unga i ytterstadsområden de bästa förutsättningarna att kunna förverkliga sina idéer och göra bra vägval i livet.

Fem viktiga insikter

För varje idé som inte förverkligas är en förlust menar hon.

– Det finns så många idéer, idéer som skulle kunna få all plast att försvinna ur haven eller isbergen att sluta smälta. Men de förverkligas inte.

Siduri Poli går igenom fem insikter som hon lärt sig på sin egen resa, hur man kan ta hjälp av internet för att genomdriva förändringar.

Här är en kort sammanfattning av hennes föreläsning:

Sharing is caring är det första hon tar upp.

– Vi äääälskar att dela med oss, säger hon.

Det är delandet som är själva kärnan med internet menar Siduri. Flera miljarder människor finns där ute på nätet varje dag och alla är bra på någonting.

– Vi sitter på så mycket kompetens. Alla har kunskaper som inte valideras. Vi kan lära oss av varandra. Vi kan ta hjälp av internet för att skapa organisationer som samarbetar, för att få perspektiv och få fram de bästa idéerna. Vi har alla olika erfarenheter, kunskaper och energier – så bjud in!

Nästa insikt Siduri pratar om är Testa (fasiken) allt:

– Få era kunder att vara med i ett tidigt skede, helst innan ni lanserat er produkt. Det är ett bra sätt att få input och feedback. Det är något vi gör mycket i Changers Hub. Vi har kurser, utbildningar och idécoachning och testar med hjälp av våra medlemmar.

Siduris tredje insikt handlar om att ha förståelse för användaren – (User)experience is key.

– Vi är fortfarande människor, inte robotar, och vi tycker det är jätteviktigt med upplevelser. I Changers Hub jobbar vi hela tiden med hur vi kan förstärka upplevelsen. Det är jätteviktig när man jobbar digitalt.

Därefter ber Siduri publiken att tänka efter; vilka är era förebilder – who´s your leader?

– Vilka är leaders i era företag? Vi lever med sociala medier, följer människor och våra leaders är jätteviktiga. Har man många följare har man mycket att säga till om, oavsett om det man säger är vettigt eller inte.

Den sista insikten Siduri tar upp handlar om att ha ett framtidsperspektiv – be future – not ”digital”.

– Tänk inte teknik först, utan ta idéerna först. Det är inte digitaliseringen som är intressant utan att våga tänka framåt, att ha ett framtidsperspektiv. Använd tekniken till att skapa häftiga saker och uppnå dina mål.

Unga är nyckeln till förändring

Fler insikter från Siduri fanns inte tid för på Papermakers Night. Publiken fick sig en tankeställare om hur näringsliv och samhälle kommer vara kopplat till nya tekniker i framtiden.

– Det är att ha en dialog med unga som är nyckeln till förändring, avslutar hon.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com