Värmländska skogen i rampljuset i globalt nyhetsinslag

Paper Province har haft besök av Euoronews, som sänder internationella tv-nyheter ur ett europeiskt perspektiv. Nyhetsteamet gjorde nedslag i Karlstad och Sysslebäck för att belysa vårt världsledande kluster och pågående initiativ för för ett hållbart och jämlikt samhälle. Resultatet blev två globala nyhetsinslag där vår svenska skog spelar huvudrollen.

– Trä ses som en källa till ett hållbart liv. I Sverige förbereder Paper Province övergången från en fossilbränsleberoende ekonomi till en annan, en som är plastfri och miljövänlig. På vilket sätt? Genom att använda de svenska skogarnas råvaror för att göra innovativa vardagliga föremål med ett mycket lågt kolavtryck.

Så inleder den engelska speakerrösten nyhetsinslaget om Paper Province arbete. I det tre minuter långa nyhetsinslaget får tittarna följa skogens nytta illustrerad genom bland annat Pelle Stafshedes arbete med att utveckla plastfria och nedbrytbara kajaker. Pelles kajaker utvecklas genom samarbete med testanläggningen The Wood Region i Sysslebäck, som också medverkar i nyhetsklippet. Klicka igång filmen nedan för att se hela inslaget:

Euronews inslag om Paper Province, The Wood Region, Melkers Kayaks och Kjell & Aste Larsson Åkeri

Inblick i klusterarbetet

Nyhetsteamet blev också intresserade av andra projekt som Paper Province är involverade i. Exempelvis våra program för tjänsteinnovation och jämställdhet. I nyhetsklippet hör vi Sophie Tjus Ekström från Kjell & Aste Larsson Åkeri berätta hur hon som ung tjej lockats till att jobba med skogen och att industrin blir allt mer jämlik.

I ett separat webbinslag som Euronews gjorde med Paper Province vd Paul Nemes, fick vi också chansen att dyka lite djupare och förklara bakgrunden till de olika projekt och initiativ som Paper Province driver på uppdrag av våra medlemmar. Paul berättar hur vi länkar samman olika aktörer inom skoglig bioekonomi, för att komma närmare målet om ett fossilfritt samhälle.

– En enkel mjölkkartong är ett exempel på hur innovation i vår region kan göra skillnad. De här förpackningarna konsumeras globalt och för närvarande produceras cirka en sjättedel i vår region. Så om vi kan ersätta bara en liten del av denna mjölkkartong med mer hållbara material är den globala effekten potentiellt väldigt stor, förklarar Paul i filmen. Klicka på länken nedan för att se inslaget:

Paul Nemes berättar om regionens kraft att påverka globalt

 

 

 

 

Image

Annica Åman

Communications Manager and Team Leader

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com