Värmländsk specialisering gav A-match internationell spets

A-match i Karlstad den 7 november bjöd på en spännande mix av värmländska specialiteter och internationella bolag. Investerarforumet samlade bolag från Sverige Finland, Danmark och Kanada.

Drygt 80 investerare deltog vid A-match för att se åtta noggrant utvalda bolag pitcha sina innovativa lösningar och produkter. Trots ett rekordstort antal internationella bolag fanns en tydlig regional touch, då en majoritet av bolagen har koppling till Värmlands utpekade områden för smart specialisering.

Fyra av bolagen (Hejmas, Ecopals, Nordic AI Solutions och MeWe&You) är också en del av regionens två acceleratorer för startups: Sting Bioeconomy och DigitalWell Ventures, med fokus på skoglig bioekonomi respektive digital hälsoinnovation.

Kanadensiskt bolag är här för att stanna

De mest långväga gästerna, kanadensiska Hejmas, erbjuder en process för att producera pappersmassa som radikalt minskar koldioxidutsläpp och vattenförbrukning. Värmlands fokus och kompetens inom bioekonomisektorn har inte bara lockat bolaget till A-match. Hejmas förbereder nu en permanent flytt från Calgary till Karlstad.

– Sverige är känt för ett pragmatiskt risktagande vid investeringar och sitt innovationsklimat. Här finns också en stark koppling mellan jordbruks- och skogsindustrin som är viktig för oss. A-match har verkligen varit fantastiskt och svenska företag är väldigt mottagliga för vår produkt. Vi känner oss lite som rockstjärnor och har fått över tio intressanta leads till investerare, säger Marek Hejduk, vd för Hejmas, som under eventet landade en investering.

Från health tech-segmentet kom finländska Nordic AI Solutions, som utvecklat ett AI-drivet röst-till-text-verktyg som omvandlar samtal mellan läkare och patient till patientanteckningar. Teknologin eliminerar behovet av manuell dokumentation, och ger läkare mer tid att möta patienter.

Det tredje internationella inslaget, danska SWÖM, har utvecklat smart sensorteknik som integreras i badkläder. Vid fara blåser plaggen automatiskt upp sig och för användaren säkert till ytan. Den potentiellt livräddande teknologin har fått stöd av Danska Innovationsfonden.

Tre värmländska bolag i internationell konkurrens

Trots ett högt söktryck och internationell konkurrens fanns ändå ett starkt ”hemmalag”, där tre av bolagen på A-match sitt säte i Värmland: Ecopals som är medlemmar i Paper Province, Nature Station och Inshore. Alla anknyter dessutom på olika sätt till nämnda nischer inom hälsa och skoglig bioekonomi.

Startfältet kompletterades av eRayzer – vars patenterad belysningslösning dramatiskt kan förbättra körsäkerheten på vägarna och rädda liv!

Starkt nätverk av investerare

Totalt sett gav bolagen ett starkt erbjudande till investerarna som besökte A-match. En av dem var Kristoffer Kullberg, Key In, som investerat i en handfull bolag från tidigare upplagor av A-match.

– Det här var en väldigt bra mix på årets A-match, och jag kan nog se flera av de här bolagen lyckas. A-match har alltid proffsiga presentationer och en proffsig produktion, vilket gör det till välinvesterad tid för investerare som besöker eventet, säger Kristoffer Kullgren, som redan bokat in uppföljande möten med åtminstone ett av de medverkande bolagen.

Anna Lundmark Lundbergh, vd på Almi Värmland som är projektägare för A-match, var även denna gång nöjd över investerarforumet resultat.

– Det är otroligt glädjande att vi kunnat presentera så många högkvalitativa bolag till vårt växande nätverk av investerare, med rekordmånga internationella bolag på plats. A-match bidrar till att skapa en arena för regionens specialiseringar, där vi även kan täcka in kapitalaspekten. Det gör också att regionens egna bolag positivt utmanas och inspireras av internationell konkurrens, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Här kan du läsa mer om alla åtta bolagen som deltog på A-match:
https://www.amatch.org/app/netattm/attendee/page/120248