Värmländsk 3D-teknik kan revolutionera båtbranschen

En unik båtresa har precis påbörjats i samarbete med projektet Bioinno och testanläggningen The Wood Region, Sysslebäck. Göran Brandt, entreprenör och segelentusiast, har med hjälp av 3D-teknik skrivit ut en 7,5 meter lång del till en helt ny typ av segelbåt. Något som kan revolutionera båtbranschen och på sikt skapa arbetstillfällen i Värmland.

– Med den här tekniken tar det bara två till tre dagar att göra den så kallade pluggen som är den första delen i båttillverkningen. Med traditionell metod tar det lika många månader, berättar Göran Brandt, vd Inshore Sweden.

Under våren har Göran Brandt med hjälp av olika aktörer i det värmländska innovationssystemet testat sin idé och förbättrat den så att den nu är redo att testa i full skala. I februari skrevs båten ut i skala 1:5 i The Wood Regions lokaler i Sysslebäck. Testanläggningen drivs av flera aktörer inom projektet Bioinno som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden

Det är inte bara tillverkningsmetoden som är unik. Göran Brandt har även utvecklat en helt ny typ av skrov. Sting Bioeconomy, Länsstyrelsen, Paper Province, Almi och lokala företagare har på olika sätt varit med och stöttat på vägen mot en fullskalig båtproduktion.

– Jag har fått enormt bra stöd och hjälp. Det har bidragit till en snabb process och jag hoppas kunna sjösätta i Fryken redan i höst, säger Göran Brandt.

Tillverkas av träkomposit

Planerna för Inshore Sweden slutar inte där. Göran Brandt, sommarvärmlänning med djupa rötter i Sörmark i Torsby, har redan planer för fler båttyper i 3D-teknik som på sikt självklart ska tillverkas av träkomposit, tillverkade i Värmland. Innan de planerna sätts i verket ska segelbåten med namnet Inshore 24 byggas färdigt. Alla delar i produktionskedjan för att tillverka en komplett båt finns i regionen.

– Det finns många duktiga leverantörer här och det enormt kul att vi kan göra allt på plats i Värmland, säger Göran Brandt.