Värmlands skogsindustri leder vägen inom elektrifiering – nu rullar det första elektrifierade tunga fordonet
Omställningen för fossilfria transporter i skogsindustrin är igång på allvar. För att testa och utvärdera tillgänglig teknik i skogsbranschens komplexa transportmiljö och infrastruktursystem lanseras nu en elektrifierad flisbil i Värmland. Deltar i satsningen gör bland andra Stora Enso Skog och LBC Frakt i Värmland, som är medlemmar i Paper Province.
Skogsprodukter står för en betydande del av de värmländska godstransporterna. Särskilt skogsråvara, som står för ca 33 procent av transporterat gods i länet. Utöver skogsråvara utgör papper, massa och trävaror de näst betydande transportvolymerna, med en andel av ca 25 procent.
– Att hitta fossilfria transportlösningar för skogsindustrins godstransporter gör att det finns en stor potential till utsläppsminskningar och minskad miljöpåverkan, berättar Jörgen Olofsson, utvecklingschef transport på Stora Enso Skog.
– Värmland är viktigt för Stora Enso och Stora Enso är viktigt för Värmland, så för oss är det naturligt att starta upp med det första fordonet här.
Satsningen har möjliggjorts genom TREE-projektet (Transition to Efficient, Electrified Forestry Transport). Det är ett initiativ som syftar till att påskynda övergången till elektriska tunga fordon, vilket inte bara minskar koldioxidutsläppen utan också banar väg för en grönare och mer hållbar framtid inom en av Sveriges viktigaste näringar. Forsknings- och innovationsprojektet bygger på ett brett samarbete mellan skogsbranschen, forskningsaktörer och underleverantörer kopplade till logistik och teknik.
Fler eldrivna fordon på väg
Sammanlagt ska tolv helt eldrivna lastbilar, fördelade på sju olika demosajter i landet, rulla i projektet. Samtliga lastbilar levereras av Scania. Den första bilen, en flisbil ägd av LBC Frakt i Värmland, driftsätts nu på en av demosajterna som är kopplade till Stora Enso och i detta fall till kartongbruket i Skoghall utanför Karlstad.
På uppdrag av Stora Enso och i samarbete med LBC-Frakt ska bilen transportera råvaran cellulosaflis från regionala sågverk till bruket i Skoghall.
– Det här är vår första helt eldrivna lastbil som vi använder för skogsindustritransporter, säger Lars Reinholdsson, vd för LBC Frakt Värmland. För oss och vår affär är det helt avgörande att ligga i framkant när det gäller klimatneutrala transporter. Vi ser verkligen fram emot det här samarbetet med Stora Enso.
Kan tillämpas i andra branscher
En övergång till elektriska fordon inom skogssektorn kan leda till en betydande minskning av Sveriges koldioxidutsläpp. Dessutom kommer de insikter och innovationer som genereras genom TREE att kunna överföras till andra sektorer, vilket gör projektet till ett avgörande steg i den bredare strävan mot fossilfria transporter.
TREE-projektets övergripande mål är att säkerställa att 50 procent av alla nya lastbilar inom skogsbruket är elektrifierade senast år 2030. Detta kräver mer än bara ny teknik; en systemomfattande förändring är nödvändig. Projektet bidrar även med värdefull kunskap om policies och omvärldsfaktorers påverkan, vilket kommer att skapa en branschgemensam färdplan för den gröna omställningen.
Projektet finansieras av Vinnova genom forsknings- och innovationsprogrammet FFI (Fordonsstrategisk forskning och Innovation) och projektdeltagarna själva. Totalt satsas 150 miljoner kronor under perioden 2024–2026.
Stora investeringar för framtiden
Parallellt med TREE-projektet görs stora investeringar i den infrastruktur som krävs för att stödja elektrifierade transporter. LBC Frakt Värmland, genom sitt dotterbolag Laddbolaget i Värmland AB, där de äger 60 procent tillsammans med Karlstads Energi och OK Värmland, leder arbetet med att bygga flera laddparker runtom i Värmland. Denna satsning stärker ytterligare Värmlands position som ledande inom övergången till elektriska transporter.
Möjligheterna med en elektrifierande transporter inom skogsindustrin är också något som företagen har utrymme att diskutera som medlemmar i Paper Province. Ett av forumen för det är det transport- och logistiknätverk som drivs av Paper Province och ett antal företag.
– Vi diskuterar hållbarhet och samarbeten genom hela värdekedjan, vilket man som enskilt företag inte alltid har möjlighet att göra till vardags i den ordinarie verksamheten. För att lyckas med omställningsarbetet är det viktigt att vi delar erfarenheter med varandra, säger Gry Lenschow Andersen, projektledare på Paper Province och den som samordnar nätverksträffarna.
Läs mer:
Värmlands första laddpark med snabbladdare för tunga transporter är invigd >
Transport- och logistiknätverket på Paper Province >