Värmlands främsta gör upp i Teknikåttan

Sex åttondeklasser tävlar i Teknikåttan på Karlstads universitet nu på torsdag. Den vinnande klassen går vidare till rikstävlingen senare i maj, som även den äger rum i Karlstad. Förra året vann 8A på Hammarlunden regionstävlingen. 
Tävlingen Teknikåttan lockar årligen cirka 30 000 deltagande elever från hela Sverige. Utmaningarna i tävlingen syftar till att väcka ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Totalt har 1 652 värmländska elever varit med i årets kvalificeringstävling. Nu har de sex främsta klasserna gått vidare till regionstävlingen som äger rum på Karlstads universitet torsdag den 10 april.
– 2012 vann en klass från vår region hela Teknikåttan. Förra året vann en klass från Linköping. Vi hoppas att årets deltagare är riktigt sugna på att ta hem förstaplatsen till regionen igen, säger Carina Sundman, projektledare på Karlstads universitet för Teknikåttan, Region Karlstad.

SJÄLVGÅENDE FORDON

Under dagen kommer klasserna att tävla i ett format som liknar ”Vi i femman”, fast med frågor och experiment som rör teknik och naturvetenskap. Eleverna har i förväg arbetat med en klassuppgift där de har byggt en bil, en båt och ett flygplan som drivs med gummiband. Fordonen ska under tävlingsdagen köras genom olika banor.
De tre främsta klasserna vinner ett ekonomiskt bidrag till klasskassan. Den vinnande klassen får åka till rikstävlingen den 22 maj, som även den äger rum på Karlstads universitet.

TÄVLANDE KLASSER I TEKNIKÅTTANS REGIONTÄVLING

8D Mörmoskolan, Skoghall
8CD Silbodalskolan, Årjäng
8A Centralskolan, Arvika
8G2 Kristinebergsskolan, Åmål
8B Mariebergsskolan, Karlstad
8A Stålvallaskolan, Lesjöfors
Datum: torsdag den 10 april
Plats: den pedagogiska verkstaden i hus Vänern (21), Karlstads universitet.
Tid: medierna hälsas välkomna kl. 9.30 och kl. 11.00 då redovisningar av klassuppgifterna sker.