Paper Province deltar vid klimatmötet i Madrid

Paper Province deltar just nu i det stora klimatmötet COP25 i Madrid. Mötet uppmärksammas över hela världen och är ett perfekt tillfälle att visa upp vår innovativa region.

FN:s pågående klimatmöte i Madrid är ett hett samtalsämne i media. Bland annat för att miljöaktivisten Greta Thunberg är på plats och påtalar hur bråttom det är att minska utsläppen av växthusgaser. Värmland har också skickat representanter till Madrid för att prata klimatpåverkan, fast ur ett värmlandsperspektiv. Utöver Paper Province kommer länets representanter från Region Värmland och företagen Re:newcell, Biosorbe och BVT Valve Solutions, som alla jobbar med miljövänliga produkter.

– Det är viktigt att visa på den spets som finns inom hållbarhet och bioekonomi i Värmland, säger Gunnar Hellerström på Paper Province. Han får medhåll av Benjamin Amukena Nyqvist på Region Värmland:

– Vid COP25 träffas många företag och organisationer för att skapa kontakter och affärer som leder till en mer hållbar utveckling. Det är ett konstant flöde av intressanta och intresserade människor och det diskuteras innovation på alla plan.

Visar upp sig för världens ledare

Ett av de innovativa företag som är med i delegationen för att visa hur man kan göra affärer utan att påverka klimatet är Biosorbe.

– Det är spännande och oerhört glädjande att ett nystartat företag som Biosorbe får möjligheten att visa upp sig för världens ledare, säger Lars-Erik Sjögren, konsult och delägare.

Gunnar Hellerström från Paper Province tillsammans med Erik Josephsson på Biosorbe, svenske ambassadören i Madrid Teppo Tauriainen och Lars-Erik Löfström, Biosorbe.

Biosorbes unika biomaterial, GreenAll, används för att sanera oljespill i vatten och på land. Det pappersliknande materialet innebär ett miljövänligare och smidigare sätt att bekämpa oljeutsläpp, jämfört med traditionella metoder. Produkten tillverkas just nu i pilotskala i Värmländska Sunne, hos Rottneros pappersbruk, och håller på att ta sig ut på marknaden. Bland annat är Räddningstjänsten och transportsektorn intresserade.

– Produkten har unika egenskaper såsom att den absorberar olja men inte vatten och kan spela en betydande roll för att ställa om nedsmutsade miljöer i världen, säger Biosorbes VD Erik Josephsson.