KM7 tar BillerudKorsnäs rakt in i framtiden

Det var stolta och glada miner på BillerudKorsnäs Gruvöns bruk när världens modernaste kartongmaskin, KM7, invigdes. 550000 ton kartong till hållbara förpackningar kommer att rulla ut ur maskinen varje år.
– Det är makalöst vilket jobb vi gjort. Vi har transformerat Gruvöns bruk från ett massa- och pappersbruk till ett kartongbruk, säger Maria Engnes, projektchef för KM7.

I december 2016 togs det första spadtaget och nu, tre år senare, står byggnad och maskin på plats. Det som tidigare var en parkeringsplats har ersatts av en 17 000 ton tung och 350 meter lång maskin. KM7 producerar kartong som kan användas till exempelvis mjölkförpackningar, fruktlådor, elektronik- och chokladförpackningar.

Petra Einarsson, vd och koncernchef, Johan Isaksson, driftingenjör, och Maria Engnes, projektchef för KM7.

 

 

 

Största investeringen

KM7 har kostat 7,6 miljarder och är den största investeringen i BillerudKorsnäs historia och en av de största industriella investeringarna i Sverige de senaste åren

– Det är en fantastisk känsla att stå här i dag med en fungerande maskin på plats.

Fossilfria produkter

– Det känns som om den här investeringen kommer att ta med sig BillerudKorsnäs rakt in i framtiden. Speciellt med tanke på miljön. Världen skriker efter fossilfria och hållbara produkter och det är just det som KM7 kommer att producera, säger vd och koncernchef Petra Einarsson.

Dyrare och senare än beräknat

Projektet blev cirka två miljarder dyrare än beräknat och förseningar på ett halvår uppstod.

– När vi började påla i marken upptäckte vi att berggrunden var längre ner än vi trodde från början. Vi fick hitta nya lösningar och det blev oerhört mycket mer komplext och dyrt att göra klart bygget med de utmaningarna, säger Maria Engnes.

KM7 helt färdig 2023

I och med invigningen stängdes det första kapitlet av projektet, men resan tar inte slut där.

– Nu startar en ny spännande tid när brukschef Peter Lindgren och hans team tar över och leder resan framåt. År 2023 kommer KM7 att vara fullt upprampad och vi får ut alla effekter av den, säger Petra Einarsson.

Ersätter maskiner från 1931

KM7 är högautomatiserad och sköter sig själv i så hög grad som möjligt. Den ersätter maskiner som byggdes i början på 1930-talet.

– Vi har tagit ett gigantiskt tekniksprång – och det involverar alla på bruket. Var man än befinner sig har man ett nytt jobb i och med att den nya maskinen startade, säger Maria Engnes.

Stort säkerhetstänk

Enormt många människor har tillsammans lagt ner över fem miljoner arbetstimmar. Med så många involverade krävs ett mycket stort säkerhetstänk.

– Är det något jag är otroligt stolt över är det säkerhetsarbetet som varit i världsklass. Det har inte varit givet och enkelt. Vi har haft en väldig support från styrelse och ledning, säger Maria Engnes.

Miljoner pusselbitar

Kartongmaskinen är en av de största och mest effektiva i världen. Den är 350 meter lång och kommer att producera 550 000 ton per år när den går med full kapacitet.

Att bygga den har varit som att lägga ett pussel med en miljon pusselbitar. Drygt 200 leverantörer har levererat delar och containrar har saxats in samtidigt som bygget pågått. Runt 1 200-1 500 personer har varit på plats dagligen och logistiken har varit enorm.

– Kommunen och alla andra inblandade har varit fantastiska att samarbeta med, de boende i Grums, facken… Alla har verkligen gjort allt och alla vill det här. Vilket teamwork, avslutar Maria Engnes.

 

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com