Världens första fabrik för vindkrafttorn i trä invigd

Under måndagen invigde kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson, världens första fabrik för vindkrafttorn av trä i Göteborg. Träteknologiföretaget Modvion som står bakom fabriken vill göra Sverige till en ledande leverantör av hållbara torn till den globala vindkraftsbranschen.

– För att möta klimatkrisen behövs både mer förnybar el och att vi bygger mer i trä. Vi bygger vindkraftstorn av laminerat trä – naturens eget kolfiber. Det gör att vi kan hjälpa vindkraftbranschen att både bygga klimatneutral vindkraft och sänka kostnaderna, säger Otto Lundman, vd för Modvion, i ett pressmeddelande.

Den 2 maj invigde kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson, Modvions fabrik i Göteborg, världens första fabrik för produktion av vindkrafttorn i trä. Den koldioxid som tas upp av träd när de växer lagras i trätornen vilket möjliggör klimatneutral vindkraft.

– Innovativa företag som väljer att satsa i Göteborg är en förutsättning för att vi ska fortsätta ta globalt ledarskap i klimatomställningen. Det är mycket positivt med alla gröna jobb som skapas i kommunen och regionen,säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Laminerat trä är starkare än stål vid samma vikt och eftersom trätorn kan byggas i moduler blir det enklare att transportera dem på allmänna vägar. Det gör det enklare att bygga högre torn, vilket ger bättre vindförhållanden och effektivare elproduktion.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och för att lyckas behöver vi mycket mer billig och förnybar elproduktion. Företag som bidrar till det stärker vår elförsörjning och skapar framtidens gröna jobb,säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i en kommentar.

Enligt internationella energiorganet IEA behövs 30 000 nya vindkraftverk om året. Modvions långsiktiga mål är att göra Sverige till en ledande leverantör av hållbara trätorn till den globala vindkraftsbranschen.

Fakta 

2021 gick danska Vestas, världens största producent av vindkraftsturbiner, in som delägare i Modvion. I april 2020 restes Modvions första trätorn på Björkö utanför Göteborg, ett 30 meter högt torn som beställts av Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum. Modvion har tecknat avsiktsförklaringar om trätorn i kommersiell skala med Vattenfall, Rabbalshede Kraft och Varberg Energi. Modvion har även ett samarbetsavtal med det globala energiföretaget Enel Green Power. 

Stöd från Paper Province i starten

Modvion är medlemmar i Paper Province och när företaget var ungt fick de stöd från klustret i att etablera sin idé om vindkrafttorn av trä. Läs mer här:

Trätorn kan sänka koldioxidavtrycket från framtida vindkraftverk

Första vindkraftstornet i trä står klart