Var med och inspirera unga till att bli ingenjörer

Behöver ni anställa ingenjörer i framtiden? Genom Tekniksprånget kan ni möta dem redan i höst. Fler arbetsgivare behövs till kommande praktikperiod. Sista anmälningsdag för studenterna är den 16 maj, så det är bråttom. Ta kontakt redan idag om ni vill vara med.

Tekniksprånget är ett praktikprogram som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Programmet har funnits i nästan tio år och cirka 5 000 unga har praktiserat via dem. Nu söker de fler arbetsgivare som vill ta emot praktikanter.

Flera företag inom skogsbranschen är redan med, till exempel SCA, BillerudKorsnäs, Södra skogsägarna och Holmen. Men fler företag behövs för att unga ska få chansen att praktisera som ingenjör. Syftet är att inspirera till yrket och visa att ingenjörer arbetar inom områden många drömmer om, till exempel miljöfrågor, samhällsutveckling eller i startup-företag.

Åtta av tio väljer ingenjörsyrket

Programmet är för studenter som gått naturvetenskapligt eller tekniskt gymnasium och är under 21 år. Under fyra månader får de chansen att utforska om en framtid som ingenjör passar dem.

Idag har många unga en luddig bild av vad arbetet som ingenjör innebär – i synnerhet tjejer. De är tveksamma till att välja en teknisk karriär och avhoppen från ingenjörsprogrammen är många.

Efter avslutad praktik vill åtta av tio bli ingenjör och hälften av dem är kvinnor.

Kontakta Tekniksprånget idag

Företag som vill vara med, kontakta så snart som möjligt Louise Forsberg, Client Relationship Manager, på Tekniksprånget på IVA: 0704-558 661, louise.forsberg@iva.se.

Eftersom sista ansökningsdag för ungdomarna är den 16 maj är det bråttom. Ta kontakt så snart som möjligt, senast under vecka 17.

Praktikperioden startar i augusti/september eller när det passar er.

Företagen åtar sig

Företagen väljer själva hur många och vem de vill erbjuda praktik och åtar sig att: 

  • Rekrytera/intervjua intressanta kandidater (mellan 16 maj och midsommar).
  • Bistå med handledare
  • Betala praktiklön i fyra månader (min. 15 500 kr/mån) OBS! Sociala avgifter är sänkt för denna målgrupp från 2021.

Läs mer

teknikspranget.se