Valmets nya kontor invigt

10 juni invigde Valmet sitt nya kontorshus på Lamberget i Karlstad. Byggnaden är en före detta maskinhall som byggts om för att skapa fler och modernare kontorsplatser.

Paper Province var på plats för att fira invigningen ihop med Valmets personal och Karlstads Kommun, Karlstads Universitet, Region Värmland, Länsstyrelsen och Handelskammaren i Värmland.

Valmets platschef Malin Kilian och Värmlands tillförordnade landshövding Johan Blom klippte bandet till personalens jubel. Det bjöds också på en guidad rundtur och kunskap om hur det går till att leverera utrustning till energi-, massa- och pappersproducenter i världens alla hörn.

Stort flytt- och byggprojekt

Ett massivt omflyttnings- och byggprojekt har föregått invigningsdagen så personalen har all anledning att fira. Det har även skett andra moderniseringar parallellt – såsom ett nytt kokerilabb, nya säkerhetslösningar på området och ny utrusning i gjuteriet.

Från början var det nyinvigda huset en pilotanläggning som användes för att testa papperstillverkningsprocesser. Idag är det ett toppmodernt kontor på fyra plan och inget skvallrar om att det en gång i tiden stått en stor pappersmaskin här.

I byggnaden jobbar bland annat personalen som flyttade till Lamberget i höstas när kontoren på Sommarro skulle rivas för att ge plats åt ett nytt bostadsområde.

– Med en arbetsplats istället för två blir det enklare att jobba tillsammans och lära av varandra. Kontoret har byggts för att skapa en modern och trivsam arbetsmiljö samt göra det lätt att samarbeta över gränserna, säger Malin Kilian.

Största privata arbetsgivaren

I det nybyggda kontoret sitter ungefär 300 medarbetare, men Valmet i Karlstad är mycket större än så. Mer än 720 anställda jobbar på de olika kontoren och i produktionshallarna, vilket gör Valmet till Karlstads största privata arbetsgivare. Räkna med konsulter och inhyrd personal så är det över 1000 personer som sysselsätts.

Kärnverksamheten är att utveckla, tillverka, leverera och serva anläggningar, utrustning och processlösningar för mjukpapperstillverkare, massabruk och energiindustrin över hela världen

– Valmet som bolag har funnits sedan 1797 och här i Karlstad sedan 1850. Idag är vi en global verksamhet med flera affärsområden. Det nyaste tillskottet är uppköpet av GL&V. Företaget blev en del av Valmetfamiljen för ungefär en månad sedan och gör oss ännu starkare inom papper och massa, säger Anders Björn som är ansvarig för Valmets mjukpappersverksamhet globalt.