Valmet levererar en mjukpapperslinje till Metsä Tissue i Mariestad

Valmet i Karlstad ska förse Metsä Tissue med en ny mjukpapperslinje med den senaste tekniken till deras bruk i Mariestad. I leveransen ingår även mäldberedning, automationsutrustning och servicelösningar. Ordern är en del av Metsä Tissues utvecklingsprogram “Future Mill” som siktar på att nå en miljömässig och teknologisk mjukpappersproduktion i världsklass.

– Med den nya mjukpappersmaskinen ökar vi utbudet av lokalt producerat, hållbart färskfiberbaserat mjukpapper till den skandinaviska marknaden. Det möjliggör pålitliga lokala leveranser av högkvalitativt mjukpapper till konsumenterna. Den nya tekniken ger stora miljöfördelar. Förutom energibesparingar så kan vi minska vattenförbrukningen i tillverkningsprocessen med 50 procent, säger Esa Paavolainen, Vice President Projekt, Metsä Tissue, i ett pressmeddelande.

Totalt investerar Metsä Tissue 4,2 miljarder kronor (370 MEUR) i expansionen och moderniseringen av sitt mjukpappersbruk i Mariestad, och den nya mjukpappersmaskinen är en del av detta omfattande projekt. Produktionen med den nya pappersmaskinen beräknas påbörjas under den andra halvan av 2025. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra värdet av investeringen.

Metsä Tissues bruk i Mariestad producerar mjukpappersprodukter som säljs under varumärkena Serla, Lambi och Katrin samt kundernas egna märken. Efter expansionen kommer bruket att ha tre mjukpappersmaskiner.

– Det är ett sant nöje att få möjligheten att vara med i etableringen av ett helt nytt mjukpappersbruk i Sverige. Vi är hedrade att ha fått förtroendet att leverera en komplett mjukpapperslinje med den senaste tekniken. Vårt långa samarbete är ren utmärkt grund för ett framgångsrikt projektgenomförande, säger Jari Vähäpesola, President Paper business line, Valmet.

Den nya maskinen har en tillverkningskapacitet på 70,000 ton vilket ökar brukets nuvarande produktion till 145,000 ton mjukpapper per år. Maskinen är utrustad med senaste tekniken för att minska energi- och vattenförbrukning samt CO2-utsläpp.

Valmets leverans omfattar en komplett mjukpapperslinje med den senaste tekniken. Foto: Valmet

Framtidsfabriken i Mariestad

Mariestads bruk producerar toalett- och hushållspapper, handtork-, industri- och systemrullar för kända varumärken som Lambi, Serla och Katrin. I dag har bruket cirka 350 anställda. Nu ska pappersbruket moderniseras och expandera. Förbättrad energieffektivitet, lägre utsläpp och sänkta buller- och luktnivåer har använts som designkriterier i den nya utbyggnaden. Läs mer på https://www.metsagroup.com/sv/metsatissue/framtidsfabriken-i-mariestad/