Valmet gjorde det omöjliga möjligt med digitala lösningar

Världen är upp och ner och företagen står inför tuffa utmaningar på många plan. Men det är också tider när vi vågar prova nya tillvägagångssätt och löser det som bara för några månader sedan verkade omöjligt. Så blev det på Valmet, som för första gången startat upp en högteknologisk mjukpappersmaskin på distans.

Den 9 maj hände något som inte hänt förut. Valmet i Karlstad, som levererar mjukpappersmaskiner till pappersproducenter över hela världen, startade upp en ny maskin hos en kund i USA, utan att sätta sin fot på pappersbruket.

Pappersmaskinen, av modellen Advantage DCT 200TS, skulle egentligen har tagits i drift på traditionellt vis. Det vill säga att kundens team ihop med Valmets personal arbetar sida vid sida för att köra igång produktionen. Men mitt i förberedelserna förändrades förutsättningarna – bruket fick ett bekräftat fall av covid-19 och Valmets team kallades hem.

“The show must go on”

Att skjuta på uppstarten var inte ett alternativ. Marknaden skrek efter mjukpappersprodukter som toalett- och hushållspapper. Projektteamet ställdes inför den till synes omöjliga uppgiften att under tidspress få till en uppstart på distans.

Den långa relation och det goda samarbete som Valmet har med kunden spelade en avgörande roll i hur utmaningen tacklades.

– När vi nu stod utan egen personal på plats var det nödvändigt att samarbeta med personer hos kunden som hade varit med förut och var kunniga både inom tekniken och våra maskiner. Detsamma gällde för kunden som tillsammans med projektansvariga handplockade ett team Valmetmedarbetare som fick huvudansvaret för uppstarten, säger Pyry Hämäläinen, projektledare på Valmet Tissue Business Unit.

Med teknikens hjälp, som Microsoft Teams och livestreamade kameror, samarbetade Valmets personal från Karlstad, Italien, Kanada och USA med kundens experter på plats. Premiärkörningen var den 9 maj och bara sex dagar senare lämnade Valmet över driften till kunden.

Lärdomar för framtiden

Även innan corona skötte Valmet i Karlstad mycket kundinteraktion på distans via ett uppkopplat kontrollrum, så kallat Performance center, där personalen kan följa maskinernas prestanda och snabbt stötta kunder runt om i världen. Att detta redan fanns på plats underlättade utmaningen och gjorde den oväntade situationen till en ögonöppnare för vad som är möjligt att åstadkomma med hjälp av teknik och en stor dos samarbete.

Text: Maria Nyström, Valmet