Yrkeshögskoleutbildning i processteknik leder direkt till jobb

Karlstads Teknikcenter har ett nära samarbete med näringslivet och erbjuder skräddarsydda utbildningar som leder direkt till jobb. En av dem är processtekniker. Missa inte sista ansökningsdag den 16 maj.

Efter förändrade antagningskrav upplever Karlstad Teknikcenter ett ökat intresse för utbildningen till processtekniker. 

– De senaste två ansökningsomgångarna har varit fulla, säger Charlotte Hjort, utbildningsansvarig.

Stark samverkan med näringslivet

Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen leder direkt till jobb. Över 80 procent får jobb inom branschen efter att de tagit examen.

– De absolut flesta av våra studerande hamnar inom pappers- och massaindustrin, vi har en stark samverkan med näringslivet, berättar utbildningsansvarig Charlotte Hjort.

Förändringen i antagningskravet innebär att de som söker i dag behöver ha en avklarad gymnasieexamen samt godkänt betyg i Matematik 2, tidigare Matematik B.  Tidigare krävdes även fysik, kemi och naturkunskap 2. Med färre tekniska ämnen som antagningskrav öppnades ansökan upp för betydligt fler personer.

– Vi märker att många som arbetat inom andra yrken tidigare nu väljer att söka vår utbildning, inte bara de som gåt teknikprogrammet på gymnasiet, säger Charlotte Hjort.

Marika och Jenny bytte bransch

Två av dem är Marika Rudolphi och Jenny Åhfeldt som går sin sista termin på utbildningen. De har båda valt att helt byta bana för en framtid inom industrin.

– Jag har jobbat som undersköterska i tjugo år och valde att göra en helomvändning. Jag känner flera som jobbar på fabrik och har bara hört gott om det,  berätta Marika Rudolphi. 

Jenny Åhfeldt som jobbat inom resebranschen i många år har även hon valt att sadla om. För henne var det närheten till jobb som lockade.

– Jag visste ju att personer med examen från yrkeshögskoleutbildningar är attraktiva på arbetsmarknaden. Jag blev intresserad av den laborativa delen av yrket och det är det jag vill jobba med, säger hon.

Kvinnliga ambassadörer

Att locka just kvinnor till utbildningen och branschen har varit viktigt menar utbildningsansvarige Charlotte Hjort.

– Det här är arbeten där det inte spelar någon roll vilket kön du har, det handlar inte om tunga industrijobb. Vi har många kvinnor som gått utbildningen och är ambassadörer inom branschen vilket har lockat fler, säger hon.

Både Marika och Jenny, som om några månader ska ut i arbetslivet, är nöjda med utbildningen.

– Jag tycker att den varit jättebra, vi har varvat teori, praktik och laborationer, säger Jenny Åhfeldt.

FAKTA:

  • Utbildningen är tvåårig.
  • Över 80 procent av de som tagit examen får jobb inom branschen.
  • 100 av 400 YH-poäng är praktik på plats i processindustrin.
  • Det krävs att du har en gymnasieexamen samt godkänt betyg i Matematik 2 som motsvarar Matematik B.
  • Senaste ansökningsdag är 16 maj 2021.
  • Ansök på: https://karlstad.se/yh/pr

 

Text: Anna Tjäder