Uppgraderar till snabbare valsar

Triton Valsteknik i Grums har tagit hem sin största fristående order någonsin. Uppdraget omfattar design, konstruktion och produktion av stålvalsar till ett Svenskt pappersbruk som vill uppgradera sina valsar för att klara högre banspänning och ökad produktionshastighet.

På Nyängen i Grums ligger en fabrik som växer rejält varje år. Här arbetar 45 anställda med att rita, konstruera och tillverka samt reparera valsar som är allt mellan någon centimeter stora till 13,5 meter långa och 1,3 meter i diameter.

Största ordern någonsin

Triton levererar valsar till trä-, stål-, papper-, plastindustri, maskinbyggare och tryckerier runt om i hela Norden. Nyligen lades delorder 1 av 4 av ett Svenskt pappersbruk gällande nyproduktion av totalt 140 stålvalsar, som ska levereras i fyra omgångar. Den största fristående ordern någonsin i företagets tjugoåriga historia. Uppdraget sträcker sig över fyra år och kommer generera ett antal nyanställningar samt ytterligare investeringar i både lokal samt maskinpark.

Högre produktionshastigheter

Uppdraget omfattar design, konstruktion, beräkning, produktion och leverans.

– Kunden vill öka sin produktionsvolym och behöver uppgradera med nya valsar designade för att klara högre banspänning och hastighet berättar Gert Almén, som är vd på bolaget.

Investerar och anställer

Nyligen investerade företaget i ännu en CNC-svarv som genom detta uppdrag får full beläggning. Dessutom behöver de anställa två nya medarbetare för att klara produktionstakten.

– Det är klart att det här är en boost för vår fortsatta tillväxt, och en bekräftelse på att vi nu är en leverantör att räkna med i pappersindustrin, säger Almén.