Innovatörer och uppfinnare sökes

Nu kan du söka SKAPA-priset! Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina idéer till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 500 000 kronor får de 24 länsfinalisterna vardera 10 000 kronor.

Uppfinningar som kan utvecklas till innovationer är nyckeln till Sveriges välstånd. Vi bär på en stolt uppfinnartradition sedan Alfred Nobels dagar. Stiftelsen SKAPA vill uppmuntra idérika människor genom att dela ut Sveriges största innovationspris. Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare.

Priset delas ut av Stiftelsen SKAPA Stockholmsmässan AB och  Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av ALMI Företagspartner, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

SKAPA-talang för unga innovatörer

Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA-talang för unga innovatörer.

– Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Syftet med SKAPA-talang för unga innovatörer är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla födda mellan 1990 och 2000 har nu chansen att vara med och tävla om 250 000 kronor (delas på högst tre nationella vinnare). De 24 länsfinalisterna får ett diplom och 10 000 kr. VINNOVA står bakom SKAPA-talang för unga innovatörer.

Ansökan görs senast 23 april 2020. Både ansökningar till SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer hanteras gemensamt. Du kan söka själv eller nominera någon annan.

Ansökan görs i det ansökningsformulär som ligger på www.stiftelsenskapa.se. Formuläret gäller för både SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer. Ansökan skickas av stiftelsen SKAPA vidare till en länsjury i ditt län.

Urvalet sker i två steg

  1. Först sker urvalet regionalt inom länet, där den regionala juryn utser länsvinnare för SKAPA-priset och, bland dem som inte blir det och är födda mellan 1990 och 2000, länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer.
  2. Därefter sker urvalet nationellt för hela landet. De regionala förslagen bedöms av en nationell jury som utgörs av styrelsen för Stiftelsen SKAPA.

Stor prisutdelning i november

Länsvinnarna pitchar sina idéer i Stockholm den 12 november 2020. De nationella priserna delas ut på en stor Innovationsgala samma kväll.

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta projektledaren Bo Hallgren på e-post projektledare@skapapriset.se eller telefon 070-665 04 83.