Två års studier ledde direkt till drömjobbet som mälderist

Selma Sehalic stormtrivs på mälderiet på Gruvöns bruk. Men den första veckan på det nya jobbet var omtumlande. En helt ny miljö jämfört med kontoren som hon var van vid. ”Det är så stort och man kan lätt gå vilse. Det första steget var att hitta från omklädningsrummet till min arbetsplats.”

Selma Sehalic är nyutbildad processtekniker. Alldeles nyss tog hon emot sitt examensbevis efter två års studier på Karlstads Teknikcenter. Hon uppvaktades av Paper Province på examensdagen när vår projektledare Jeanette Löfberg lämnade över ett stipendium på tusen kronor.

– Jag fick det för bästa utveckling och framgång, säger hon.

Redan tre månader innan utbildningen var avklarad hade Selma ett arbetskontrakt i sina hand – en tvåårig projektanställning på mälderiet på BillerudKorsnäs Gruvön. Det är avdelningen där pappersmassan späds, mals och blandas med kemikalier. Det sista ansvarsfulla steget innan den når maskinen.

– Vi övervakar systemet och maskinerna så att allt fungerar. Det ska vara rätt mängd kemikalier och fibermix för att få bästa papperskvalitet, säger hon.

Läste maskinteknik i Bosnien

Bruksmiljön är ny för Selma Sehalic. Men den tekniska branschen är däremot inget nytt. Hon läste maskinteknik på gymnasiet i hemlandet Bosnien och när hon kom till Sverige som 25-åring gick hon olika kurser, bland annat i CAD-ritning.

– Jag har jobbat i femton år i konsultbranschen som processritare inom pappersindustrin. Men min kompetens var inte så bred och det blev ont om jobb inom de arbetsuppgifter jag behärskade. I ett och ett halvt år var jag utan jobb och tänkte ”det här går inte längre. Jag måste utveckla mig”.

Positivt med mycket praktik

Hon funderade länge hit och dit och övervägde för- och nackdelar med olika utbildningar och yrken. Att hon till slut fastnade för utbildningen på Karlstads Teknikcenter är hon mycket nöjd med.

– Jag var tveksam över att börja i min ålder och orolig över om jag skulle få chansen till jobb. Men allt har gått jättebra..

Hon är mycket positiv till utbildningen, framförallt hur teori blandades med praktik.

– Skolan samarbetar med företagen i branschen och man fick verkligen chansen att visa upp sig på praktiken, fyra gånger under de två åren.

Fick drömjobbet innan utbildningen var klar

Tack vare praktikplatserna och sommarjobb på Stora Enso blev hon övertygad om vad hon helst ville jobba med.

– På den första praktiken på Stora Enso fick jag prova på arbetet på olika avdelningar och jag tyckte mälderiet var intressantast.

Tack vare sina tidigare erfarenheter och med de nyvunna kunskaperna hamnade hon exakt där hon ville vara. Redan innan utbildningen var avslutad hade hon fått sitt drömjobb på BillerudKorsnäs Gruvön i Grums.

– Det var en stor fördel att jag redan kunde läsa scheman, att jag kan tolka allt på skärmen utan problem. Men hade jag inte haft utbildningen hade jag inte fått jobbet.

Varierat och intressant jobb

Nu jobbar hon med övervakning av pappersmaskinerna PM4 och PM5.

– Det är ett jätteintressant och omväxlande jobb. Man måste ha koll på hur maskinerna fungerar.

Hon trivs med variationen, att både övervaka via skärmen och röra sig ute i fabriken. Och hon trivs med stämningen på bruket.

– Jag kände mig hemma på kort tid, välkommen och involverad i gruppen. Det är en stor fördel.