Trivsam klusterlunch på bruk med anor

Vårt medlemsföretag Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk var värd på säsongens första klusterlunch. Närmare trettio gäster serverades mat på brukets egna porslin i en av de gamla herrgårdarna. ”Man kunde ana historiens vingslag.  Det var väldigt ombonat och mycket bra stämning”, tycker Marcus Elmer, projektledare på Paper Province och en av lunchgästerna.

Paper Province arrangerar klusterluncherna för att våra medlemsföretag och andra i branschen ska få möjlighet att träffas. Det blir ett lättsamt sätt att knyta nya kontakter samtidigt som man får med sig ny kunskap i bagaget.

– Det är fenomenalt bra. Efter att man varit på en klusterlunch förstår man företaget/bruket på ett helt annat sätt; deras verksamhet och utmaningar. Plus att man har chansen att träffa andra deltagare. Det ger väldigt mycket, säger Marcus Elmer.

Verksamhet i hela världen

Under lunchen berättade produktionschef Michael Berggren och inköpschef Anders Mehlberg om verksamheten, både på bruket vid Vättern och globalt.

– Vår vision är att vara en riktigt attraktiv arbetsgivare. Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi jobbar aktivt med beteendebaserad säkerhet och ser goda resultat.

De gav en bild av en stor och stark koncern, de hopslagna Ahlstrom- och Munksjökoncernerna med verksamhet i hela värden. Specialpapperet de tillverkar kan ses inom många olika områden, till exempel elektronikförpackningar och det blanka papperet som klistermärken sitter på. De berättade även om en hel del innovationer som testats i pilotfas, som exempelvis en grönlutsfiltrering från CleanFlow och en sotblåsningsteknik från SootTech.

Efter lunchen delades gästerna in i grupper och begav sig ut på rundtur på bruket guidade av bland andra Thomas Stenlund, produktionsingenjör.

– Tack vare rundturen fick man en bra uppfattning över hur deras process ser ut, säger Marcus Elmer.

Gedigen historia

Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk har en gedigen historia. Det startade sin verksamhet redan på 1600-talet som järnbruk. Sedan 1917 har det varit en del av Munksjö AB och tio år senare byggdes det om till sulfatfabrik. 2013 gick de samman med Ahlstrom och idag är de ett globalt ledande företag inom hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar. De arbetar med blekt och oblekt långfibrig sulfatmassa och har 170 personer anställda.