Trendspaning i Japan visar skillnader mellan våra förpackningar

Vad är en hållbar förpackning för dig? I Sverige tenderar vi att tänka på fossilfria förpackningar tillverkade av förnyelsebara råvaror från naturen. I Japan är hållbarhet små förpackningar som bevarar maten, materialet är sekundärt.

I mitten av oktober reste Paper Province till Japan för att delta vid Asiens största förpackningsmässa – Tokyo Pack. Den arrangeras vanligtvis var annat år och samlar runt 70 000 besökare. På plats finns allt inom förpacknings- och maskinlösningar.

Små förpackningar och lång hållbarhet

Genom att delta vid en världsmässa som Tokyo Pack kan förpackningsbranschen träffas och inspireras av varandra.

– När det gäller nya nedbrytbara material i förpackningar så ligger vi i Europa längst fram i utvecklingen, inte minst i Sverige. I ett land som Japan har man ett annat perspektiv där det gäller att till varje pris skydda maten och förlänga dess livslängd, även om det innebär att plasten blir det dominerande materialet, säger Daniel Ragnarsson, kommersiell chef på UMV Coating Systems, som deltog vid mässan.

– Det är inte för att de har de mest klimatsmarta förpackningarna som japanerna säger att deras förpackningar är hållbara och hundra procent ”gröna”, utan för att de minskar matsvinn och är duktiga på återvinning, säger Peter Edberg, projektledare på Paper Province.

Synen på hållbarhet påverkas alltså mycket av hur man lever i Japan. Många små hushåll innebär många småförpackningar.

Trendspaningar

Sara Larsson, lärare på Brobygrafiska, som var med på Tokyo Pack vittnar om att det på bara några år märks skillnad i att fler japaner går mot fiberbaserade förpackningar.

– En annan trend när det kommer till plast var att det tydligt pratades om monomaterial som lösningen framåt. Det är ett rent material som inte blandats med andra vilket gör det lättare att återvinna, säger hon.

I övrigt är Japan långt fram när det kommer till kopplingen mellan förpackning och internet. Genom QR-koder blir det till exempel möjligt att se innehåll, spåra produkter och ta del av kampanjer.

Under mässan var framtidsandan stor. Bland annat visades visionen om 3D-printad mat och smaksättande spray upp som ett svar på framtidens matbrist.

Givande för internationella samarbeten

Paper Province hade under Tokyo Pack sällskap av 20 personer från svenska företag. Bland annat medlemsföretagen UMV Coating Systems, Optipack och Brobygrafiska. Med fanns också Business Sweden, RISE, Innovation Skåne och mugglockstillverkaren Liplid.

– Det var en bra resa på många vis. UMV fick en nystart i Asien. De hade flera möten med potentiella kunder och kommer även behöva nyanställa kommande halvåret så håll utkik på Paper Province webb, uppmanar Peter.

Även Brobygrafiska lämnade Tokyo Pack med nya internationella kontakter efter sin föreläsning om färghantering.

– Vi får se vad som händer i framtiden. Men Brobygrafiska har under pandemin blivit riktigt bra på testkörningar i tryckpressen digitalt vilket underlättar eventuellt fortsatta samarbeten på distans, säger Peter.