Trendspaning bland asiatiska förpackningar

I oktober besökte Paper Province mässan Tokyo Pack och spanade in asiatiska trender inom förpackningsområdet. Med på resan var även våra medlemsföretag UMV Coating Systems och OptiPack.

Tokyo Pack är en av de största förpackningsmässorna i Japan och lockade hela 200 000 besökare. 700 företag ställde ut i de enorma mässhallarna. Ett perfekt tillfälle att umgås med gräddan av Japans förpackningsindustri, marknadsföra klimatvänliga innovationer från Sverige och sprida resultaten över vad vi gör i Paper Province.

200 000 besökte mässan som hade temat “Let’s create packaging for all our tomorrows”.

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Japan, invigningstalade om Sverige och strävan mot en fossilfri förpackningsindustri.

I Japan är fler förpackningar små jämfört med i Sverige.

I Paper Province monter visades förpackningar från bland annat BillerudKorsnäs, Stora Enso, Löfbergs, UMV och Optipack.

Fokus på Sverige

Att Sverige och Japan har starka band märktes.

– Det var stort fokus på Sverige. Sverige har varit med sedan det första Tokyo Pack 1966. På invigningen höll Sveriges ambassadör i Japan, Magnus Robach, ett fantastiskt tal om Sverige och strävan mot en fossilfri förpackningsindustri, säger Peter Edberg, projektledare på Paper Province.

Svenskarna hade dessutom ett välbesökt seminarium där Paul och Peter medverkade och pratade om matsvinn, fossilfria vätskekartonger och nyttan med Paper Province. De delade scenen med RISE, Packbridge och andra svenska utställare som exempelvis IKEA.

– 200 besökare kom dit. Det var riktigt häftigt, de stod i en lång kö utanför. Det visade att det finns ett stort intresse för svensk förpackningsindustri och vårt hållbarhetsarbete, säger Peter.

Andra hållbarhetsaspekter

Just hållbarhet var ett centralt ämne på mässan. Men hållbarhetsaspekterna såg lite annorlunda ut än i Sverige.

– Mycket handlade om marknadsföring. När vi undersökte förpackningarna visade det sig att delar innehöll till exempel aluminium, trots att de stämplades som helt återvinningsbara och nedbrytbara, säger Paul Nemes, vice vd på Paper Paper Province.

Små förpackningar

En annan skillnad mot Sverige var att förpackningarna oftast var mycket små.

– De köper vad de förbrukar för dagen och är duktiga på att packa ihop förpackningarna så att de tar extremt litet utrymme. För dem handlar hållbarhet mer om utrymme än om materialet i sig, säger Paul.

Duktiga på förpackningsdesign

Mycket handlade även om förpackningarnas design.

– Japanerna är jätteduktiga på smarta innovationer som har med designen att göra, hur man öppnar och försluter och får ut allt innehåll till exempel.

Summa summarum

Peter Edberg och Paul Nemes är jättenöjda med besöket som varade i dagarna fyra.

– OptiPack och UMV var också nöjda, de knöt nya affärsrelationer och gav bra feedback. Business Sweden som arrangerat resorna hade ordnat allting fantastiskt bra med ett minutiöst program. Vi var på tio guidade företagsbesök på stora företag i branschen. Det hade man aldrig kunnat fixa själv, säger Peter.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com