Träet är centralt i Lottas konstnärskap

I tre år har träbildhuggaren Lotta Boholm Wall jobbat med sin hyllning till hembygden och jordbruket. I juni är det invigning för hennes två, minst sagt spektakulära, konstverk intill Wiksfors bruk i Långserud.

– Jag tror faktiskt att det här är mitt livsprojekt, jag ville spänna bågen och se vad jag klarar av, säger Lotta Boholm Wall.

Projektet hon pratar om har pågått i tre år och resulterat i två stycken, femton meter höga, träpålar av furu som Lotta utformat med sniderier. 

– Den ena är en hyllning till pigans liv och den andra till drängens liv, berättar Lotta.

Inspiration från Värmland och USA

Inspirationen till konstverken kommer delvis från Lottas egen familj.

– Min farmor kom från Långserud, hon var piga från ung ålder och kom att betyda jättemycket för mig, så jag gör det här som en hyllning till henne. Och när jag gör det vill jag även hylla drängens liv, säger hon.

Utöver den egna familjens historia inspireras Lotta till stor del av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen och dess sniderikultur.

– När jag var 21 år reste jag till USA och fick se totempålar och tänkte direkt att det är det här jag ska hålla på med. Nu är det 30 år sedan jag började med träsniderier, säger Lotta.

Unik i sitt slag

Lotta arbetar på de två femton meter långa träpålarna.

Lotta särskiljer sig från många andra träbildhuggare eftersom hon arbetar med motorsåg i den första fasen av sina verk och sedan fortsätter med andra verktyg.

– Det tar bara någon timme innan jag har fått till en grund till en större skulptur men oftast är jag inte nöjd där utan vill arbeta vidare. Det är få andra verksamma som jobbar så detaljerat som jag gör.

Att det var just trä som Lotta fastnade för har mycket med materialets egenskaper att göra.

– Materialet är så spännande för det händer så mycket när man lägger på färg eller olja. Ådringen i träet gör materialet levande. 

Behov av sponsring

Projektet med de femton meter långa pålarna är finansierat helt av Lotta själv men när det kommer till att ta fram ett fundament, att transportera och resa skulpturerna är hon beroende av sponsring och har startat en insamling för att bekosta den sista fasen.

– Jag har fått in omkring 45 000 kronor idag och räknar med att jag behöver cirka 110 000 kronor för att få pålarna på plats, berättar hon.

Text: Anna Tjäder