“Trä är rätt väg att gå”

Sara kulturhus och hotell i Skellefteå är ett lysande exempel på att det är möjligt att bygga stort och högt i trä – och med en stomme i trä. Med sina 20 våningar blir det en av världens högsta träbyggnader.

Mjöstornet i Bumunddal i Norge har i dag världsrekordet som världens högsta trähus, 85,4 meter högt. Kulturhuset i Skellefteå som blir närmare 80 meter slår Sverigerekord – och även världsrekord i antalet våningar.

Hållbar framtid

White Arkitekter står för arkitekturen av det nya bygget som invigs till hösten. De belyser den enorma potentialen med trä som materialval, men konstaterar också att mer kunskap krävs för att hela branschen i större utsträckning ska välja trä som byggnadsmaterial.

– Det är projekt som detta, där innovation och kreativitet är av yttersta vikt, som driver på förändring och utveckling. Trä är rätt väg att gå för en mer hållbar framtid och förhoppningsvis får byggnader som Sara fler arkitekter och konstruktörer att inse att det går att använda trä även i större och mer komplexa projekt, säger Oskar Norelius, ansvarig arkitekt på White, i ett pressmeddelande.

Många leverantörer

Foto: Martinssons/Jonas Westling

Det banbrytande bygget har blivit verklighet genom samarbete mellan en mängd olika aktörer, som tillsammans bidragit med erfarenhet och expertis inom respektive område.

Norska Hent är totalentreprenör, med väldigt stor erfarenhet från liknande projekt, inte minst att bygga stort i trä eftersom de var totalentreprenörer även för norska Mjöstornet.

Derome har levererat hotellmodulerna och Martinsons står för leverans och montage av stommen. De har använt limträ till pelare och balkar och korslimmat trä i skivor för att skapa väggar, bjälklag och tak.

Eld & Vatten brandskyddar

Paper Province medlemsföretag Eld & Vatten är en annan leverantör. De erbjuder tekniska brandskyddslösningar för byggnader och har levererat flamskyddslack som applicerats på allt synligt trä inomhus på både kultur- och hotelldelen.

Indbygg – för högt och stort i trä

I projektet Indbygg strävar vi och våra samarbetspartners efter att öka kompetensen om hur man kan bygga stora byggnader, som Sara kulturhus, med hjälp av världens enda förnybara byggmaterial – trä.

Projektet leds av Paper Province i samarbete med IUC Dalarna, Karlstads Universitet och Region Värmland.