Torsby har fått upp ångan för klimatsmartare val

Triss i utmärkelser och hundratals idéer att förädla. Ja, så har tiden sett ut sedan starten av Energirika Torsby för två månader sedan. Bland annat är Torsby kommun nominerat till Laddguldet 2019.

– Står man och väger mellan att köpa en vanlig bil eller elbil ska det inte vara en ursäkt att infrastrukturen med laddstolpar saknas, säger Daniel Bücke om Torsbys satsning.

Torsby är en kommun med stort motorintresse. Besöksnäringen och handeln genomsyras av närheten till Norge där många kör el- och hybridbil. Efterfrågan på laddstolpar har ökat, något som kommunen nu har tillgodosett, menar näringslivschef Eva Larsson. Hon är väldigt glad över nomineringen till Laddguldet som delas ut den 3 juni till den kommun som gjort mest för omställningen till laddbara fordon.

Välbesökt workshop

Som en del av sin hållbarhetssatsning samarbetar Torsby kommun med Paper Province i Energirika Torsby. Vid den första workshopen i april lyftes klimatsmarta idéer och vid tisdagens uppföljning var det dags att göra aktiviteter av idéerna. Arbetsgrupperna fördjupade sig i olika teman: Ökad kompetens hos företag och invånare samt Hållbara transporter.

– Det viktiga är att vi hittar saker som går att genomföra, säger Torbjörn Olsson (SD).

Ett av sätten att göra klimatsmarta val är att öka kompetensen hos invånare, politiker, företagare och tjänstemän. En av dem som under flera år bidragit till det är Björn Nilsson (S). Han ingår i en miljögrupp i Lekvattnet som anordnar seminarier.

– Lokal kompetens är viktigt, folk kan lära mycket av varann. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Karl-Erik Kekk (MP) och lyfter fram Björn Nilsson som ett bra exempel.

Stor konferens i Torsby

Arbetet med Energirika Torsby övergår nu till genomförande av de aktiviteter. Bland annat föreslogs en stor Företagskonferens i Torsby dit allmänheten bjuds in. Med föreläsare från Sverige och Norge kan det locka deltagare från hela regionen, menar näringslivschef Eva Larsson:

– Vi har många bra företagsexempel att visa upp. Det blir ett bra tillfälle för företag inom samma bransch att klustra ihop sig och en flygande start för det klimatsmarta Torsby.

Torbjörn Olsson och Kjell-Erik Kekk och de andra vid bordet diskuterade ökad kompetens hos invånarna som en klimatsmart väg framåt.

Kommunfullmäktiges Björn Nilsson är med i en miljö- och klimatgrupp i Lekvattnet som håller seminarier för alla som är intresserade.

Hur gör vi de tunga transporterna mer hållbara? Det var ett av diskussionsämnena för deltagarna vid workshopen i Torsby.

Eva Larsson och Oskar Arlestrand från Torsby kommun föreslog att flera företagskluster bör bildas i Torsby, gärna sammanförda vid en stor konferens där klimatsmarta företag visas upp.