Testbäddar som genväg för klimatsmarta produkter

Arbetet med att bygga ett klimatneutralt samhälle är i full gång. Ett sätt att nå klimatmålen är utveckling av nya gröna produkter och en genväg för att komma dit snabbare är testbäddar.För att bli klimatneutrala behöver vi inte bara bli bättre på att återvinna produkter och material, vi måste också ersätta fossila byggstenar med förnybara alternativ. Sverige är i dag internationellt ledande inom skoglig bioekonomi med visionen att bli världens första fossilfria välfärdsnation.– Om vi ska lyckas går det inte att jobba i stuprör. Det är samverkan som är nyckeln och där jobbar Paper Province för att koppla ihop företag som ger varandra dragkraft i omställningen, säger Sandra Sundbäck, vd på Paper Province.Med rötterna i Värmland främjar Paper Province cirkulär, skogsbaserad bioekonomi som en väg i den gröna omställningen. På uppdrag av bland andra Vinnova, Region Värmland och medlemsföretagen arbetar klustret bland annat för att stärka innovationslandskapet, både regionalt och nationellt.

Gemensam innovationskraft

Peter Edberg, till vänster i bilden, projektleder Fossilfria Laminat, som erbjuder en unik testmiljö för att utveckla fossilfria förpackningar. Med på bilden är också Dag Tryggö från Seelution (mitten) och Ulrik Fauhlér från OptiPack. Foto: Olle Karlsson.
Samverkan är inte bara klustrets ledord, det är också en framgångsfaktor för de test- och utvecklingsmiljöer som Paper Province är med och etablerar och driver. Miljöerna kallas testbäddar. Deras syfte är att företag, innovatörer och forskare ska kunna mötas och gemensamt realisera nya tekniker som snabbar på den gröna omställningen.I Sverige finns flera sådana anläggningar och Paper Province är med och driver tre av dem: Circlab som har fokus på 3D-print med skogsbaserade material, Karlstads universitet och Brobygrafiska för att utveckla miljövänliga förpackningar, samt LignoCity som specialiserar sig på utveckling av skogsråvaran lignin.Peter Edberg är projektledare och innovationsrådgivare på Paper Province, och menar att testbäddar är en förutsättning för att nå de tuffa klimatmålen.– Testbäddar är avgörande för att öka Sveriges innovationskraft. Det kostar för mycket för en ordinarie produktion att stanna upp till förmån för forskning och utveckling, då är det perfekt att flytta den verksamheten till en testbädd, säger Peter.På testbäddarna provtrycks idéer i verkliga produktionsmiljöer, utan att idébäraren själv behöver ha vare sig egen utrustning eller spetskompetens. Här öppnar industrin sina dörrar för att olika aktörer ska kunna använda teknik och personal för att utveckla, prova och kommersialisera nästa generations produkter. Det gör steget från idé till kommersiell produkt betydligt enklare.

Ger idéer draghjälp

Bild från den 3D-printade utställningen på Tekniska Museet som har tillverkats hos testbädden The Wood Region. Foto: Anna Gerdén.
En innovatör som upptäckt fördelen med att bedriva utveckling i en testbädd är Håkan Lidbo. När han skulle tillverka delar till en utställning åt Tekniska Museet tog han designerns ritningar till testbädden The Wood Region i Sysslebäck. Där kunde han tillverka en 3D-printad skog av biokomposit, en blandning av sågspån och bioplast.– Även den bästa designidén kräver kunskap om material och tillverkningsprocesser för att kunna bli av. Här har personalen på The Wood Region varit till stor hjälp, säger Håkan Lidbo.Under skapandet var det flera öppna frågor som fick svar genom att testa sig fram.– Som designer lönar det sig att prata med dem som kan tillverkning i ett tidigt skede. Det är mycket att tänka på som inte går att klura ut själv, fortsätter Håkan.

Missa inte tåget till den nya ekonomin

I takt med att fler vaknar upp och inser att tåget mot den fossilfria omställningen redan är i rullning får också testbäddarna allt fler besök. Efter corona har de också öppnat upp för digitala provkörningar, vilket gjort att ännu fler har kunnat ta del av deras erbjudanden.– Genom att jobba över både företags- och regiongränser för att utveckla framtidens produkter och tjänster ökar vi också landets konkurrenskraft i den nya, mer hållbara ekonomin som är på god väg att växa fram, säger Peter Edberg.Tack vare satsningar och stöd från EU och Vinnova med flera kan företag ha rätt till kostnadsfri utveckling på testbäddar. Kontakta oss om du vill ta reda på hur en testbädd kan hjälpa dig.

Läs mer

Testbäddar inom bioekonomi i Värmland och Dalarna kan du läsa om här: paperprovince.com/innovationNyfiken på andra testmiljöer? Läs mer och sök efter andra testbäddar i Sverige på Vinnovas hemsida: vinnova.se