Termowood fick hjälp in på svenska marknaden

Samverkan med Paper Province i projektet The Bioeconomy Region har gett norska företaget Termowood förutsättningar att nå kunder på nya marknader. Nu ser de framtida möjligheter med export till Sverige och har planer på en systerfabrik på andra sidan gränsen.

Termowood producerar en ny typ av isolerade byggelement, Tewo, som kombinerar korslimmat och massivt trä. Företaget fick kontakt med Paper Province under ett projektevent i Norge 2017 där entreprenören Henning Thorsen var på plats i syfte att lyssna på intressanta föreläsningar och vidga sitt nätverk. Där träffade han Lennart Proper som jobbar som konsult åt Paper Province.

– Mitt uppdrag var att hålla öron och ögon öppna för att hitta intressanta partner och objekt som passade in i nystartade The Bioeconomy Region, säger Lennart Proper, projektledare för projektets delområde Hållbart byggande i trä.

– Jag gick fram till honom, och det första jag sa var att ”jag vill starta en fabrik i Sverige”, berättar Henning Thorsen. Lennarts bakgrund inom industrin fångade min uppmärksamhet. Paper Province och alla andra möjligheter som öppnades är bonusvärden.

Kontorsbyggnad i Säffle första svenska projektet

I juni 2020 levererade Termowood byggelement från den norska fabriken i Hurdal till det allra första byggprojektet på andra sidan gränsen. Kontorsbyggnaden i Säffle är något konkret att visa upp. Här kan potentiella kunder själva få uppleva fördelarna med det nya byggsystemet. En produktionsanläggning i Sverige står fortfarande högt på Termowoods önskelista.

– Det här är rätt väg att gå för oss för att introducera en ny helt ny byggmetod, konstaterar Henning Thorsen. Nu finns ett referensprojekt på plats som vi hoppas ska skapa intresse och få uppmärksamhet hos kunderna.

– Vi fortsätter samtidigt att se på möjligheterna för en industrietablering i västra Värmland, vilket skulle vara en strategiskt bra placering, fortsätter han. Avståndet till vår norska fabrik är rätt, här finns kompetens om trä och skog, och ett intresse för nya etableringar.

– Jag är tidsoptimist – kanske finns en anläggning på plats om ett par år, säger Henning Thorsen.

TEWO är ett byggsystem baserat på isolerade element i massivt trä. Foto: TEWO

Innovation för effektivare byggprocess

Termowoods innovation vill vara konkurrenskraftig ur flera perspektiv – pris, styrka, byggtid och miljö. Byggsystemet Tewo passar de flesta hustyper och kan kombineras med andra byggmaterial. I marknadsföringen berättas om 70 procent kortare byggtid än på traditionellt vis. Dessutom minskar svinnet eftersom endast exakt mängd byggmaterial levereras.

– Det här är en spännande kombination där byggbranschen möter industrin, vilket har gjort vårt samarbete extra intressant, säger Lennart Proper. Tänket med byggelement, moduler, förändrar värdekedjan och effektiviserar byggprocessen. Vi vill helt klart se en fabrik här i Värmland.

– Vi vet också att Sverige står inför stora behov, bland annat när det gäller utbyggnad av offentlig sektor. Kortare byggtider kan spara stora resurser, trä är ett levande material som det är hälsosamt att omge sig med, fortsätter Lennart Proper.

Nätverk för fortsatt utveckling i Sverige

Projektet har gett Termowood det nätverk företaget behöver för att fortsätta utvecklas och skapa plats för både en ny byggmetod och en innovativ produkt på den svenska marknaden.

– Allt har naturligtvis inte varit enkelt och gått rakt fram hela tiden, säger Henning Thorsen.

– Men vi är mycket tacksamma för den vägledning vi har fått. Det har funnits en stor vilja att bidra till att vi ska lyckas. Jag hoppas och tror att samarbetet med Paper Province kommer att fortsätta i någon form även framöver.

Text: Katarina Averås